Sara Johansson (SD): ”Jag förstår att det kom som en chock för många”.

Växjö Artikeln publicerades
Nu avgår Sara Johansson som ordförande i Sverigedemokraterna i Växjö.
Foto: URBAN NILSSON
Nu avgår Sara Johansson som ordförande i Sverigedemokraterna i Växjö.

Sara Johansson avgår som ordförande i Sverigedemokraterna i Växjö.

Hon lämnar sin post med omedelbar verkan.

– Jag har bara valt att prioritera mitt eget liv och mitt jobb just nu, säger hon.

– Jag kommer fortfarande att vara kvar i partiet och den parlamentariska biten. Det är själva ordförandeskapet jag säger ifrån mig, säger Sara Johansson, numera före detta ordförande i Sverigedemokraterna.

Orsaken till avgången är personliga skäl.

– Det har hänt mycket på det privata planet i mitt liv. Dessutom har jag ett krävande jobb. Då väljer jag hellre att göra såhär, trots att det är så kort tid innan valet. Det är bättre att låta de som är kvar i partiet och som har mer energi att engagera sig. Just nu orkar jag helt enkelt inte det, säger Sara Johansson och fortsätter:

– Jag kommer att göra alla uppgifter som jag redan är inbokad på. Det handlar bland annat om möten, debatter och valarbete. Det är just den administrativa biten som jag lämnar över.

Tankarna om avgång har funnits hos Sara Johansson ett tag.

– Till slut kommer man till en gräns där måste man ta ställning. Ska jag orka med privatliv och jobb eller bara politik? Då prioriterar jag faktiskt mig och mitt jobb före politiken.

Sara Johansson säger att hon anser att det är bättre att man gör ett gott jobb än att känna att man inte kan göra tillräckligt och ge allt.

– Jag förstår att det kommer som en chock. Det var ingen som kände till det tidigare och det är helt och hållet mitt beslut.

Trots hennes avgång som ordförande är hon övertygad om att det kommer att gå bra för partiet.

– Det finns andra som kan ta över mitt arbete. De är en fulltalig styrelse som kan ge järnet. Jag kommer trots allt att finnas kvar som representant i partiet.

Eftersom Sara Johansson är fjärdenamn på kommunlistan innebär det att hon antagligen kommer att komma med i kommunfullmäktige. Hon tippar att åtminstone sju-åtta partimedlemmar kommer in i kommunfullmäktige vid ett bra val för SD.

– In i politiken ska jag och det är där jag kommer att lägga min energi, säger Sara Johansson.

Vad är det för skillnad mellan att lägga energi på politiken och att vara ordförande i partiet?

– Annars hade jag haft både ordförandeskapet och politiken.

Hur tror du att väljarna ser på din avgång med tanke på att SD byter ordförande för andra gången i år?

– Jag vet att de som finns runtomkring mig har förståelse och stöttar mitt beslut. Vi är fortfarande samma team och samma lag och vill nå samma mål. Siffrorna går uppåt och det är en helt annan SD-Växjö som väljarna ser idag än vad de är vana vid.

Hur har bemötandet hittills varit från partimedlemmar och allmänheten?

– Det har inte varit så mycket frågor kring det, utan de som har mest åsikter är de som tillhör andra partier. De gör sig lite lustiga över det hela, men det får de väl göra då.