SD kan fälla det rödgröna styret i landstinget

Växjö Artikeln publicerades

Det rödgröna minoritets­styret i landstinget testas nu på allvar för första gången. När budgeten ska klubbas i morgon kan Sverigedemokraterna få en avgörande roll som vågmästare.
– Vi har tittat på vilken budget som är minst skadlig för Kronoberg, säger John Hed (SD).

Med start i?dag är det dags för två dagars budgetfullmäktige i landstinget. Det är första gången som den nya fullmäktigeförsamlingen sammanträder sedan valet. Och det är förs­ta gången med den nya, rödgröna ”minimajoriteten” vid rodret.
Men det är långt ifrån säkert att de lyckas få igenom sin budget.
Med sina 30 mandat saknar S, V och MP en röst för egen majoritet. Alliansen har 25 och Sverige­demokraterna kan därför med sina sex antingen hjälpa eller stjälpa de rödgröna.
- Vi kommer givetvis föreslå att vår egen budget ska gälla, men den lär ju falla rätt snabbt misstänker jag, säger John Hed, Sverigedemokraternas gruppledare i landstinget.
Då återstår alliansens och de rödgrönas budgetförslag. När en preliminär budget antogs tidigare i våras lade SD inte ner sina röster. De röstade på alliansen.
Hur gör ni nu?
- Vi har resonerat hur vi ska göra, men vi avvaktar med besked tills det blir dags för omröstning, säger John Hed.
Hur resonerar ni?
- Vi har försökt se om det är någon budget som är mindre skadlig för Krono­berg än den andra.
En vågmästarroll innebär ju ett ansvar. Hur ser du på det?
- Det tråkiga är att trots att vi sitter i en vågmästarposition är det ingen av de andra som har hört av sig för att höra hur vi tycker. I vanlig ordning så diskuteras allt milsvida ifrån oss.
Landstingsrådet och blivande regionstyrelsens ordförande, Anna Fransson (S), vill tona ner SD:s roll. Det krävs bara ytterligare en röst för att de rödgröna ska få majoritet, resonerar hon.
– Vi får väl se om alla i M, KD, FP och C röstar på den budget de har presenterat.
Har du fått några andra signaler?
- Det kommer vi att få se.
Om SD stödjer alliansens budget och er faller, hur gör ni då?
– Vi har en annan inriktning vad vi vill använda pengarna till, men rent ekonomiskt skiljer det inte så mycket mellan vår och alliansens budget. Vi vill satsa lite mer på primärvården, och vi har en annan syn vad gäller flytten av vuxenpsykiatrin. Det är väl de stora skillnaderna.
Det låter som om du är beredd att styra vidare även om det blir med alliansens budget?
– Vi måste diskutera den frågan på ett tydligare sätt i sådana fall, men det lutar åt att vi gör det.
Nu är det budgeten, men den här ovissheten kan ju komma att upprepas vid varje omröstning. Hur ser du på det?
- Det hade varit mycket, mycket, mycket bättre om vi hade haft en majoritet. Men har man siktet inställt så går det nog att tråckla sig fram, även om det kommer att gå lite långsammare, säger Anna Fransson.
Beslutet om budgeten tas sannolikt först i morgon, tisdag. Tvådagarssammanträdet inleds med en allmänpolitisk debatt som brukar ta mer eller mindre hela den förs­ta dagen.