Seger för rödgrön budget i landstinget

Växjö Artikeln publicerades

När Sverigedemokraterna lade ner sina röster lyckades den rödgröna minoriteten få igenom sin första budget i landstinget på tisdagskvällen.
Därmed stoppas alliansens planerade flytt av vuxenpsykiatrin.

Det nya rödgröna styret i landstinget saknar ett mandat för egen majoritet. Det var därför in i det sista ovisst om de skulle få igenom sin budget. En budget som även ska bli Region Kronobergs första.
Men när Sverigedemokraterna valde att lägga ner sina röster kunde de rödgröna konstatera att de tagit sin första seger.
Med deras budget blir det nu halt när det gäller den planerade flytten av vuxenpsykiatrin från Sigfridsområdet till Centrallasarettet, CLV. Ett beslut som alliansen tog i våras och som sedan dess varit ett återkommande tema i landstingsdebatten.
Just diskussionen om att flytta eller inte flytta kom också att uppta en hel del av budgetdebatten.
– Kropp och själ hör ihop. Vi ska lämna det gamla mentalsjukhusområdet. Det finns ett stort stöd för det här förhållningssättet ute i landet, sade Suzanne Frank (M), som argument för att flytta vuxenpsykiatrin.
– För att kropp och själ hör ihop behöver inte husen sitta ihop, replikerade Anna Fransson (S) som också betonade vikten av den yttre miljön på Sigfridsområdet den betydelse den har för psykiatrins patienter.
De pengar som alliansen nästa år velat satsa i nya lokaler för vuxenpsykiatrin på CLV används nu istället på att inleda upprustningen och tillbyggnaden av Sigfridsområdet.