Annons

Sju utbildningsföretag vill starta nytt i Växjö

Det är redan hård konkurrens om gymnasieeleverna i Växjö.
Men utbildningsföretagen fortsätter ansöka om att få starta nya gymnasieskolor.
Växjö • Publicerad 3 mars 2011

– Det är svårt att få tillstånd i Växjö. Det finns många fristående skolor redan och konkurrensen är knivskarp. Men vi ska göra vad vi kan för att skapa ett trovärdigt innehåll och så får vi se hur det går, säger Karl-Oskarskolans vd, Bengt Eriksson.

Karl-Oskarskolan är ett av sju utbildningsföretag som nu ansöker om att få starta en ny gymnasieskola i Växjö.

Annons

Företaget driver sedan hösten 2010 en fristående grundskola i Växjö för elever som går i årskurserna 4-9.

173 elever går på skolan i dag. Till hösten ökar elevantalet i grundskoleklasserna till närmare 300.

Bengt Eriksson säger att det finns ett tryck i de här årskurserna som skolan vill följa upp.

-Eleverna gillar uppenbarligen vår skola och då vill vi ge dem möjlighet att gå på en Karl-Oskarskola även i gymnasiet.

Enligt ansökan, som Skolinspektionen nu ska ta ställning till, är utbildningsutbudet begränsat till ekonomi, handel och administration.

-?Det finns ju oerhört många gymnasieprogram. Vi fick välja några och då riktade vi in oss på det här.

Även om det är högst oklart om skolan får tillstånd att starta en ny gymnasieskola i Växjö så är målet på sikt att Karl-Oskarskolan ska erbjuda utbildning från förskolan till gymnasiet. Med entreprenörskap i fokus under hela skolgången. Det är också en inriktning som ligger i fas med vad regeringen vill lyfta fram i utbildningssystemet.

- Jag brinner för tanken att skapa en utbildning med ett starkt inslag av entreprenörskap, att släppa fram entreprenören i varje människa, säger Bengt Eriksson.

Det finns i dag åtta friskolor på gymnasienivå i Växjö och tre kommunala gymnasieskolor. Och ett krympande elevunderlag.

Det är en situation som politikerna har att förhålla sig till när de under våren ska yttra sig till Skolinspektionen om hur de ställer sig till utbildningsföretagens ansökningar.

Annons

Gymnasienämndens ordförande, René Jaramillo (KD), har ännu inte satt sig in i alla ansökningarna och vill därför inte kommentera de enskilda ansökningarna.

-Generellt kan jag säga att jag tycker att utbudet som vi har i Växjö är väldigt bra. Jag tycker också att det är bra att man vill satsa på Växjö. Men marknaden är trång och elevantalet minskar. Min bedömning är att redan etablerade skolor kommer att få det tufft. Jag förstår egentligen inte varför man vill gå in på en så trång marknad.

De vill starta ny skola i Växjö

Baggium Utbildning

Drivkraft Värend

Drottning Blankas Gymnasieskola

Hermods

Karl-Oskar Utbildning

Ljud & Bildskolan LBS

Plusgymnasiet

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons