Skarp kritik mot flytt av statliga jobb

Växjö Artikeln publicerades

Migrationsverket bör inte flytta sina lokalkontor från Alvesta och Lenhovda till Växjö. Regionförbundet södra Småland riktar skarp kritik mot beslutet.

Att flytta statliga jobb från landsbygden till centralorterna utarmar arbetsmarknaden och möjligheten att bo och arbeta där. Det skriver regionstyrelsens ordförande Roland Gustbée och regiondirektör Peter Hogla i en skrivelse till bland annat stadsrådsberedningen, Migrationsverket och länets riksdagsledamöter. De poängterar att Alvesta, Lessebo och Uppvidinge kommuner har tagit ett stort ansvar för mottagande av asylsökande de senaste åren.
Smålandsposten har flera gånger skrivit om den lokala politiska kritiken från Alvesta och Uppvidinge mot att Migrationsverkets lokalkontor inte längre ska finnas kvar.
– Vi har 496 bosatta i asylboende. Av dem har 145 fått uppehållstillstånd och tar hit anhöriga. Jag kan inte förstå Migrationsverkets generaldirektör som vill flytta verkets kontor i Alvesta till Växjö, sa kommunalråd Mats Johnsson (M) i en intervju i juli.
S-politikern Åke Axelsson i Uppvidinge ansåg i våras att verket bröt en överenskommelse med kommunen om kontoret i Lenhovda flyttade. Han var också kritisk till att de lokala arbetstillfällena försvinner.