Bärplockare upptäckte skogsbrand i Asa

Växjö Artikeln publicerades
Den tidiga upptäckten gjorde att skogsbranden söder om Asa inte blev så omfattande.
Foto: Jens Williamsson
Den tidiga upptäckten gjorde att skogsbranden söder om Asa inte blev så omfattande.

Värens räddningstjänst släckte på torsdagen en skogsbrand strax söder om Asa herrgård, sedan en bärplockare slagit larm om lågorna.

Strax efter klockan elva på torsdagsförmiddagen fick Värends räddningstjänst larm om en skogsbrand strax söder om Asa herrgård i norra delen av Växjö kommun.

– Jag har precis fått en första rapport från räddningsstyrkan som nu har anlänt. Man bedömer att det är ett område på cirka 50 gånger 50 meter som brinner och släckningsarbetet har nu påbörjats, berättade Roger Petersson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst, strax före klockan tolv.

Området för skogsbranden, strax väster om Asasjön, är relativt svårtillgängligt och räddningsstyrkor från Lammhult och Växjö jobbade med att bekämpa lågorna.

Vid ettiden hade brandmännen lyckats släcka lågorna och man arbetade med att säkra upp och eftersläcka i området.

– Det var en bärplockare i området som hade sett branden och som larmade SOS. Eftersom branden upptäcktes i ett så tidigt skede blev den inte så omfattande, säger Andreas Rosenberg som är insatsledare vid Värends räddningstjänst.

Enligt Andreas Rosenberg orsakades skogsbranden troligen av ett blixtnedslag.

– Ja, med all sannolikhet. Det står ett avbränt träd i mitten av området och troligen har blixten slagit ned i det under måndagens åskoväder och sedan har det legat och pyrt innan det tog eld i dag.