Skolbeslut får intern kritik från moderat

Växjö Artikeln publicerades

Moderaten Oliver Rosengren tar nu sina partikamrater i örat.
– Färre skoldagar är fel väg att gå. Jag kommer att göra vad jag kan för att de ska ompröva sitt beslut.
Och han har kommunalrådet Bo Frank (M) i ryggen.

Skol- och barnomsorgsnämndens arbetsutskott föreslår att läsåret minskas från 180 till 178 dagar, vilket är det minsta antalet skoldagar som är tillåtet enligt skollagen. Om detta berättade Smålandsposten igår.
Cirka 800 000 kronor ska sparas, främst på skolskjutsar och skolmat.
Oppositionen röstade nej till förslaget. Men nu får Bergström och övriga borgerliga ledamöter i nämnden hård kritik av Oliver Rosengren, moderat påläggskalv och bland annat gruppledare i gymnasienämnden. Han vill se ett annat besked från åtminstone partivännerna.
– Vi behöver mer kvalité och - mer tid i skolan. Det handlar om att ta ansvar för en skola som ser till att kunskap och möjligheter kommer alla till del, då är färre skoldagar fel väg att gå.
Vad kommer du att göra för att påverka?
– Moderaterna har ledamöter i både arbetsutskott och nämnd. Det blir att gå till dem, framförallt gruppledaren. Jag kommer att göra vad jag kan för att de ska ompröva sitt beslut.
Högsta partiledningen, det vill säga Bo Frank, är informerad.
– Jag har pratat med honom idag. Detta är en intern fråga i partiet. Vi gör detta tillsammans.
Men Bo Frank vill av lojalitetsskäl inte säga att alliansen i skol- och barnomsorgsnämndens arbetsutskott tagit fel beslut.
Han säger istället:
– På min tid som ordförande i skolstyrelsen hade vi maximalt antal skoldagar. Sverige har idag det kortaste skolåret.
Anna Hultstein är gruppledare för moderaterna i nämnden. Hon har varit bortrest och deltog inte i arbetsutskottets beslut.
– Vi får ta upp diskussionen i allinsgruppen, vi är inte riktigt överens där.
Vad tycker du själv?
– Det viktigaste är att säkerställa kvalitén i skolan. Men personligen tror jag inte att det är bra att minska antalet dagar.
Stefan Bergström konstaterar att de borgerliga ledamöterna var eniga i arbetsutskottet.
– Men nu har jag fått veta att man vill ha en fortsatt dialog i alliansen. Och då gör vi så. Men jag för den inte via media.
Han kommer att lyfta ut frågan från nämndens ärendelista 16 oktober. Istället kommer den upp på novembersammanträdet då internbudgeten ska spikas
– Mer bråttom är det inte.