Skolklass ska testas för TBC

Växjö Artikeln publicerades
En hel skolklass ska testas för tuberkulos efter att en pojke insjuknat i en smittsam version av sjukdomen.
Foto:Claudio Bresciani/TT
En hel skolklass ska testas för tuberkulos efter att en pojke insjuknat i en smittsam version av sjukdomen.

Efter att en pojke har insjuknat i smittsam tuberkulos ska nu en hel skolklass på en grundskola i Växjö kommun masstestas för TBC.

I början av sommaren insjuknade en pojke i smittsam tuberkulos, på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Växjö kommun. Enligt Arne Runehagen, smittskyddsläkare på Region Kronoberg, har fler smittats på boendet.

– I början av sommaren blev en pojke inlagd, han har fått behandling och han smittar inte längre. Men han lyckades smitta en del innan han lades in, säger han.

Efter tester har både personal och boende på hemmet konstaterats vara smittade.

– Två utav de andra pojkarna hade tidigare genomgått en hälsoundersökning och var då negativa men nu var de positiva. De två är då nysmittade. Sen var det flera andra på boendet som också var positiva, men de har inte varit hälsoundersökta tidigare och därför vet vi inte när de smittats, säger Arne Runehagen.

– Det går inte att säga om de smittats i sina hemländer eller på resan hit, fortsätter han.

Eftersom den insjuknande pojken misstänks ha smittat minst två andra på sitt boende ska nu hela hans klass testas.

– På fredag ska vi till skolan och testa hans klass. Om vi påträffar positiva prover kommer vi inte kunna säga om de smittats i ett tidigare skede eller av pojken.

Varför testar ni inte alla elever på skolan?

– Det krävs väldigt nära kontakt för att du ska kunna smittas. Du ska sitta inom armlängds avstånd och den smittade personen ska vara sjuk och hosta. Du ska sedan andas in det som denne hostar upp. Sitter du på längre avstånd trillar detta ner på marken och där sprider det sig inte.

Behöver föräldrar till barn på skolan vara oroliga?

– Nej. Vi kommer säkert hitta någon med latent tuberkulos, knappast någon med smittsam. De som har latent kommer erbjudas behandling.

Fakta

Tuberkulos

Det finns två typer av tuberkulos. Den smittsamma och den latenta. Om du bär på den latenta varianten smittar du inte andra utan bakterien ligger latent i kroppen och kan bryta ut vid ett senare skede i livet.

Ungefär en tredjedel av jordens befolkning bär på tuberkulos latent. Omkring 5 till 10 procent utvecklar den smittsamma versionen.

Visa mer...