Annons

Släpp inte fram HIV

Högsta Domstolen har givit prövningstillstånd åt ett mål där en person åtalats för att ha utsatt en annan person för fara genom att inte berätta om sin HIV-smitta.
Publicerad 23 oktober 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Noella Johansson/TT

Tingsrätten och hovrätten har friat mannen som vid två tillfällen hade oskyddat sex med en man som inte hade fått veta om smittan i förväg. Den smittade mannen hade levt med sjukdomen i mer än ett decennium och var införstådd med sin skyldighet att informera en tilltänkt partner i förväg.

Anledningen till att underinstanserna friat mannen är att smittorisken bedöms vara mycket liten då han svarat väl på behandlingen och uppvisat låga virushalter vid flera provtillfällen. Åklagaren menar dock att man frångått rådande praxis då det fortfarande inte kan bevisas att smittorisken är noll.

Annons

Informationsplikten gäller ett tjugotal smittsamma och livsförändrande sjukdomar däribland HIV som räknas som allmänfarlig.

Mycket har hänt i samhället och inom medicinsk forskning sedan slutet av sjuttiotalet då HIV dök upp som ett allvarligt hot. I dag finns mediciner som gör att många smittade kan leva fria och aktiva liv. Smittorisken har minskat, men faktum kvarstår att man inte klarar sig utan medicinering.

Under samma tid har attityden till sjukdomen förändrats påtagligt, mycket tack vare intresseorganisationer som RFSL och RFSU. Deras insatser har varit viktiga för att minska stigmatiseringen av sjukdomen. Det har antagligen betytt mycket för de drabbade, både i vardagen och för att öka benägenheten till att låta sig undersökas.

I en debattartikel i Dagens Juridik hoppas företrädare för ovan nämnda organisationer att Högsta Domstolens prövning skall leda till ny praxis, nämligen att informationsplikten vid HIV-smitta skall tas bort. Man kan förstå att det upplevs som ett naturligt steg när man arbetat för att få bort stigmat kring sjukdomen och behandlingarna är så effektiva på att bromsa förloppet.

Den senaste femårsperioden har det i genomsnitt registrerats 455 nya HIV-smittade per år. Av dessa är cirka åttio procent utlandsfödda. Det är många liv som förändras för all framtid.

Inom rättspolitiken har man på senare år talat mycket om att lagar inte bara skall ha en avskräckande effekt utan även vara ett uttryck för våra normer. Diskussionen kring samtyckeslagstiftning har fått mycket energi från detta. I frågan om informationsplikten har det personliga ansvaret för det egna samlivet lyfts fram som en fullgod ersättning till brottsrubriceringar.

Det är oväntat i ett land där det personliga ansvaret är så lågt värderat inom rättsfilosofin. Men framför allt är det vårdslöst. Det är helt och hållet onödigt att utsätta någon för smittorisk innan den nått nollpunkten.

Att argumentera för att samhället skall tumma på normerna kring detta är inte att visa solidaritet med dem som drabbats. Om Högsta Domstolen friar mannen bör lagen förtydligas för att skydda människor från ett helt onödigt och livslångt medicinberoende.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons