SM i mathantverk lyfter mässan

Växjö Artikeln publicerades

Matsmässan i Växjö blir matigare för varje år. Den fjärde upplagan i september ska föra besöksmagneten, som i fjol lockade 43 000 människor, än närmare ursprungsvisionen om att bli Matens Almedalen. En av flera nyheter är avsmakning av 600 bidrag när SM i Mathantverk ska avgöras.

– Det är tack vare ett långsiktigt och strategiskt jobb som vi lyckats få SM i Mathantverk förlagt till Växjö i år. Det blir som en extra kvalitetsstämpel på arrangemanget. Det är spännande att ha gått från en mer lokal marknad till en arena med nationellt intresse där det pratas mat ur alla möjliga aspekter, säger landshövding Kristina Alsér.
Tältet på 2 400 kvadratmeter på Stortorget ska resas även i år och rymma minst 80 småskaliga utställare
SM i Mathantverk, den största tävlingen i sitt slag i landet, ska avgöras i PM:s nya gastrohotell.
Mathantverkarna brukar lämna in omkring 600 bidrag varje år och 20 jurygrupper gör bedömningen.
– Det är så inarbetat i sin nisch att SM drar till sig folk från hela landet. Att vi efter ett par fruktlösa försök tidigare nu får hit tävlingen bevisar att vi kommit en bra bit på vägen. Matprojektet saknar motsvarighet i Sverige och mässan har blivit den största i norra Europa för småskalig närproducerad mat, säger projektledare Calle Sand.
Bakom mässan står Länsstyrelsen, Växjö kommun, Landstinget Kronoberg och regionförbundet. Der fins även en del privata sponsorer och totalt omsluter budgeten knappt två miljoner kronor.
– Det behövs offentlig finansiering, men på sikt ska mycket kunna bäras av näringen. Det har varit ambitionen från början, dit är det dock en bit kvar dit, säger Kristina Alsér.
Läs mer i lördagens Smålandsposten.