Småland har redan sommar

Sverige Artikeln publicerades

Sommaren har kommit till Småland – i alla fall enligt meteorologerna – och det tidigt.

Även Stockholm har sommar och det är rekordtidigt. Inte på 115 år har SMHI:s mätstation på Observatoriekullen registrerat en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader fem dygn i sträck så tidigt på året.

Sommaren har redan anlänt till större del av södra Sverige.
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Sommaren har redan anlänt till större del av södra Sverige.

I måndags anlände den meteorologiska sommaren till Malmö och Lund. Dagen efter kom den även till huvudstaden enligt mätstationen på Observatoriekullen, där mätningar gjorts sedan 1756.

– Det är bara en gång tidigare som den meteorologiska sommaren har anlänt till Stockholm före den 17 april. Vi får gå tillbaka till den varma aprilmånaden 1803. Då kom den meteorologiska sommaren till Stockholm den 14 april, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI.

Ytterligare fyra stationer i Östergötland och Småland registrerade meteorologisk sommar i tisdags. Men att den varma luften nu dragit bort och ersatts av kallare luft som sveper ner med nordvästvindar innebär inte att våren kommer tillbaka till Stockholm.

– Man kan inte ta tillbaka årstiderna när de väl har kommit. Så de stationer som har fått meteorologisk sommar får inte vår nu. Däremot kan det bli vårtemperaturer, säger Therese Gadd.

För tillfället är det tre årstider i Sverige. Större delen av landet har fått meteorologisk vår, men fortfarande finns några stationer i fjällen som visar meteorologisk vinter.