Smålandsposten först med att visa den nya Volvon

Geneve Artikeln publicerades
Så här ser den ut - nya Volvo XC60
Foto:Stefan Nilsson
Så här ser den ut - nya Volvo XC60

Så här kommer det att se ut på bilmässan i Genève i morgon tisdag. Volvo har världspremiär på den mycket viktiga nya XC60.

Vi såg delar av generalrepetitionen idag och kan redan nu avslöja att nya XC60 blir mer lik storebror XC90 än tidigare modell som skiljde sig en hel del från tidigare XC90.

Att döma av bilderna blir kupéutrymmet längre, vilket borgar för större innerutrymmen. Under generalrepetitionen talade Volvo mycket om ”human-machine” interface. Alltså samspelet mellan maskin och människa.

Man talade också om självkörande bilar och långt drivna förarstödssytem. Det talades om Volvos nya designspråk, men inte så mycket om motorer och övrig drivlina, vilket kan tolkas som att nya XC 60 inte bjuder på några större överraskningar jämfört med 90-seriens drivlinor idag.

Bilmässan i Genève kommer att ha sina tv-pressdagar under tisdagen och onsdagen. Därefter kommer allmänheten att bjudas in. Mässan är årets första större bilmässa i Europa och en institution där så gott som alla bilmärken, inklusive de mer udda finns representerade. Dessutom visar en rad tredjeparts-företag inom bilbranschen upp vad de har att erbjuda. Inte minst däcktillverkarna.

Idag presenterades dessutom vinnaren av den åtråvärda titeln Årets bil av den svenska motorjournalisten Håkan Mattsson, som är ordförande för Årets Bil-jury. Årets bil 2017 är Peugeot 3008 och det är inte första gången som Peugeot tagit hem titeln. Denna gång var striden som hårdast mellan Peugeot 3008, Alfa Romeo Giulia och Mercedes E-klass.

Själva ceremonin har uppenbara likheter med Melodifestivalens internationella final där rösterna presenterades land för land och det hela slutade med ett hejdundrande franskt jubel när det stod klart att Peugeot stod överst på pallen. Volvo S90/V90 kom på en hedrande 4:e plats.