Snart flyttar barnen in i stans nyaste skola

Växjö ,
Förskolebarnen ska sova utomhus i de låga byggnaderna. Frisk luft strömmar genom väggarna som dock skyddar mot insekter, vind och nederbörd. Runt varje hörn i utemiljön väntar överraskningar som grillplats med vindskydd, klättervägg, vattenlek och växthus. Tomten är på 40 000 kvadrat. Ett konstverk av konstnären Anna Brag ska smycka en av förskolans entréer. ”Arkitektens val av olika fasadmaterial ska göra huset mer levande”, säger projektchef Ingvar Eek på Vöfab.
Foto:
Mikael Karlsson på Laholmsbaserade företaget TFS Industrigolv lägger ett så kallat epoxigolv, en slags tvåkomponentsgolv, i tillagningsköket.
Foto:
Skolan byggs i två våningar och är på drygt 13 000 kvadratmeter. I skolans huvudentré blickar författaren Pär Lagerkvist mot elever och personal.
Foto:
”Det blir roligt för eleverna att gå i en så fin skola. Att delar av skolan byggs i trä ger en bättre arbetsmiljö”, säger arbetsledare Cecilia Bodelsson på Peab. Ingvar Eek är Vöfabs projektchef.
Foto:
Snickaren Karl Paine kan det här med att bygga dörrkarmar.
Foto:
Som mest jobbade 110 personer med att bygga skolan. Nu är Karl Paine en av 70 yrkesarbetare.
Foto:
Aulan har gradänger i trä med plats för 300 personer.
Foto:
Idrottshallen får läktare med plats för 100 åskådare. Genom att hallen har en separat ingång underlättas uthyrning.
Foto:
Ingar Eek och Cecilia Bodelsson visar runt i skolan.
Foto:
En stor mosaik finns i skolans entré. Den föreställer författaren Pär Lagerkvist och motiv inspirerade av hans värld.
Foto:
I hemkunskapssalen har en stor köksö.
Foto:
Här ska högstadieeleverna börja i augusti.
Foto:
Trappans steg, som ska kläs i trä, leder upp från huvudentrén.
Foto:
En av förskolans utemiljöer har en liten klättervägg, konstgräs och möjlighet till balanslek.
Foto:
Kapprum färdigställs i skolan.
Foto:
Trä är ett genomgående tema i skolan.
Foto:
Skolan byggs i två våningar, träet är närvarande överallt.
Foto:
Från en av balkongerna har man utsikt mot riksväg 23.
Foto:
I den låga byggnaden till vänster ska förskolebarnen sova, fasaden släpper in frisk luft men skyddar mot nederbörd, vind och insekter.
Foto:
Fasaden i olika ytskikt ska göra huset mer levande.
Foto:
Konstnären Kristoffer Zetterstrand har placerat mosaik på betongen i relief som syns från riksväg 23.
Foto:
Ingvar Eek, Vöfab, och Cecilia Bodelsson, Peab, vandrar runt skolan som står klar till terminsstarten i augusti.
Foto:
Till höger i bild byggs ett växthus där barn och pedagoger kan odla.
Foto:
Här kan man tanka miljövänligt.
Foto:
Sittplatser för små människor.
Foto:

Det är en imponerande skola som byggs i Räppe. I april flyttar förskolebarnen in i en skola vars stomme till en fjärdedel är byggd i trä. I höst kommer skolbarnen.

– Jag är stolt över att vara med och bygga skolan, säger snickaren Karl Paine.

Artikeln publicerades 24 januari 2017.

En magnifik mosaik föreställande författaren Pär Lagerkvist blickar ner över besökarna på hedersplats i skolan som bär hans namn. I konstverket har konstnären Kristoffer Zetterstrand även fångat Lagerkvists Växjö och figurer ur hans böcker.

– Det är min favoritplats i skolan, säger fastighetsägaren Vöfabs projektchef Ingvar Eek.

Det finns näppeligen något barn, eller vuxen för den delen, som inte blir sugen på att leka på skolans gårdar. På baksidan blir det en sjumannaplan i konstgräs med tillhörande löparbanor och längdhoppsgrop, parkcourbana, planer för basket och bandy, hinderbana och utegym. Förskolebarnen får grillplats med vindskydd, pulkabacke, klättervägg i miniatyr och det allra senaste av utelekredskap.

Idrottshallen blir en dröm för både stor och liten med en läktare med plats för 100 personer.

– Det är häftigt att känna att man varit med och byggt något så stort. Det är roligt att köra förbi skolan och kunna säga: Det där har jag byggt. Jag känner mig stolt, säger Karl Paine som är snickare och skyddsombud på generalentreprenören Peab.

Just nu håller han och kollegorna på med storköket.

– Jag har satt dit 520 dörrkarmar nu…, säger Karl Paine.

Peabs arbetsledare Cecilia Bodelsson har stenkoll på 310-miljonersbygget som står klart till terminsstarten i augusti. Förskolebarn och pedagoger flyttar in redan i april.

– Förskolan, låg- och mellanstadiet är mer eller mindre klart nu, det sista finliret pågår. Hela bygget ska slutbesiktigas under fem, sex dagar med start den 15 mars, säger Cecilia Bodelsson.

Just nu pågår intensivt arbete i det hus där gemensamhetslokaler som kök, matsal med plats för 250 skolbarn, idrottshall, fritidsgård, bibliotek, aula, salar för slöjd och hemkunskap finns. Matsalen har smyckats i betongkonst av konstnären Thomas Franzén. Det doftar av trä i förskolans lokaler där korridorerna har lackad, liggande panel och stort ljusinsläpp. Förskolebarnen har egen matsal och serveringskök.

– Det är jätteintressant att vara med i ett så stort projekt. När vi var som flest i november, december jobbade över 100 yrkesarbetare här samtidigt. Nu är de 60–70 plus fem, tio tjänstemän, säger Cecilia Bodelsson som ofta möter nyfikna förbipasserande besökare.

Och Bergundaskolans luciatåg fick extra många deltagare i december då de fick lussa för dem som bygger den nya skolan.

– En del har jobbat i 40 år och aldrig haft ett luciatåg på arbetsplatsen. Eleverna var jätteduktiga, det var en sådan energi här, säger Cecilia Bodelsson.

Många är intresserade av skolan som har fått certifieringen guld i miljöbyggnad.

– Vi har haft ett tiotal studiebesök här, både från politiker men även av folk i byggbranschen och i energisektorn, säger Ingvar Eek.

Den som kör förbi skolan längs riksväg 23 kan inte undgå att se det utvändiga konstverket i betong och mosaik som skapats av Åsa Maria Bengtsson.

– Många har trott att betongen skadats men det ska vara mosaik i försänkningarna, säger Cecilia Bodelsson.

På smp.se finns ett bildspel från Per Lagerkvists skola.

Guldnivå

Takpapp som renar luften

Solceller ger en energibesparing på 86 MWh per år. Energianvändningen blir lägre än kommunens energiplan.

I tillagningsköket kan man laga 1 500 portioner per dag.

Idrottshallen håller fullformat och har separat ingång.

Takpappen har ett ytskikt täckt av titandioxid som med hjälp av solljus omvandlar kväveoxid till ofarligt nitrat.

Visa mer...