Snattare blev våldsam mot väktare

Växjö Artikeln publicerades
Coopbutiken på Oxtorget. Arkivfoto
Coopbutiken på Oxtorget. Arkivfoto

När en väktare i en matbutik i Växjö konfronterade en 32-åring som hade snattat en sallad blev han mycket våldsam. Nu döms 32-åringen för våld mot tjänsteman.

I maj i fjol upptäckte en väktare i Coopbutiken på Oxtorget i Växjö en man som tog en sallad och gick ut utan att betala. När väktaren konfronterade snattaren blev denne våldsam och det blev slagsmål där väktaren fick ta emot knytnävsslag i ansiktet.

Butikspersonalen tryckte under tumultet på larmknappen och polisen kom till platsen.

Sallads-snattaren, en 32-årig man, berättade vid rättegången i Växjö tingsrätt att han var berusad, hungrig och inte hade några pengar och därför hade tagit salladen.

32-åringen, som sedan tidigare förekommer flitigt i belastningsregistret, döms nu för snatteri samt våld mot tjänsteman. Straffet blir skyddstillsyn. Han döms även att genomgå behandling för sitt alkoholmissbruk.

Den utsatte väktaren krävde 5 000 kronor i skadestånd av 32-åringen för kränkning, men tingsrätten anser att väktare är ett yrke där man måste ha ”en större beredskap inför risken att mötas av hotfulla och våldsamma personer”. Skadeståndsanspråket ogillas därför.