Annons

Sotaren lever farligt

För många fastighetsägare slarvar med glidskyddet till stegen när sotaren ska upp på taket. Nyligen inträffade en olycka och en sotare föll till marken.
Växjö • Publicerad 6 januari 2012
Per-Olof Persson rekommenderar ett bra glidskydd som stegen kan häkta fast vid när sotaren ska upp på taket.
Per-Olof Persson rekommenderar ett bra glidskydd som stegen kan häkta fast vid när sotaren ska upp på taket.Foto: Urban Nilsson

Det är lag på att glidskydd ska finnas när en sotare ska upp på taket för att sota skorstenen eller göra en besiktning. Men alltför många fastighetsägare tar inte kravet på allvar och har för dålig takutrustning, påpekar verksamhetschefen i Växjö sotningsdistrikt, Per-Olof Persson.

I mitten av december skedde en olycka i en av länets kommuner. När sotaren skulle upp på taket på ett hus gled stegen undan och han föll i marken. Glidskyddet saknades, vilket hade påpekats vid två tidigare kontroller av fastigheten. Tack och lov blev skadorna lindriga, men det kunde ha gått betydligt värre.

Annons

– Vi är uppe på 2 000 tak i veckan. Det är konstigt att det inte händer fler olyckor, säger Per-Olof Persson.

Sotarna är uppe på taken i alla slags väder och dygnet runt. En fin sommardag är kanske inte problemen så stora, men förhållandena ändras när det är tjällossning, is eller snö.

Att taksäkerheten brister är inte ovanligt, framhåller Per-Olof Persson. Från landet finns en hel del rapporter om olyckor. På Öland skedde ganska nyligen en allvarlig olycka, vilket ledde till att den drabbade sotaren numera sitter i rullstol.

– Generellt är sotarna för snälla och går upp på taken trots att det finns brister. Värst har det varit i Alvesta, där två numera pensionerade sotare var uppe på alla slags tak.

Det är fastighetsägaren som är ansvarig för vad som kan inträffa på taket. Ramlar sotaren ned och skadar sig blir fastighetsägaren skadeståndsskyldig.

I samband med en kontroll av en skorsten skriver sotaren ett protokoll. Här ska det framgå tydligt om det finns brister i taksäkerheten. Rättas inte problemen till inom viss tid kan ett vitesföreläggande utgå och det kan bli kostsamt för fastighetsägaren.

– Problemet är generellt och gäller hela landet.

En installationsbesiktning av en ny eldstad godkänns inte heller av sotaren om det finns anmärkningar på taksäkerheten.

Sotaren kan vägra att gå upp på ett tak som inte håller måttet, förklarar Per-Olof Persson. Och detta borde ske lite oftare.

– Om man är osäker på sin taksäkerhet är det bättre att ringa oss innan och rådgöra. Bättre det än att ett tillbud uppstår.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons