Sovplats på golvet akut lösning

Växjö Artikeln publicerades

På akutboendets golv ligger Gebrekiwot Ilfa, Eritrea, Ade Sheri, Nigeria och Romain Herault, Frankrike. Många timmars sömn blev det inte. – Jag är optimistisk och hoppas på en lösning, säger Gebrekiwot Ilfa.

För 50 kronor per natt får bostadslösa studenter sova på liggunderlag i ett studierum på Campus. Femton killar och lika många tjejer får som mest plats i studierummen som universitetet hyr. Mikrovågsugn, vattenkokare får de dela men det finns ingen kyl eller frys, inte heller sängar eller sängkläder.
Fransmannen Romain Herault kom till Växjö i söndags kväll, redan dagen efter hade han tur och hittade en Campusbostad på nätet. Den som skulle bott lägenheten dök inte upp så Romain Herault flyttar in den tredje september. Fram tills dess ska han bo på golvet.
– Jag ska läsa en mastersutbildning i webbdesign och letade efter utbildningar i hela Europa. Jag valde den här för den verkade bäst.
Vägg i vägg ligger Gebrekiwot Ilfa och Ade Sheri på tunna liggunderlag. Överallt står det väskor, Gebrekiwot ska stanna en termin och läsa ekonomi och hoppas på studentkårens hjälp.
– Allt är relativt, om jag inte fått den här sovplatsen hade jag fått frysa.
Ade Sheri från Lorinuniversitetet i Nigeria ska stanna i tre år och läsa IT med inriktning på nätverkssäkerhet. Senast klockan 11 ska studenterna lämna akutboendet som är låst fram till nio på kvällen, då kan packningen lämnas kvar i säkert förvar. Studentföreningarna turas om att öppna och låsa akutboendena, ett är reserverat för killar och det andra för tjejer.
– Vi har bokat studierummen till sista september men hoppas kunna stänga så fort som möjligt, säger Linnéstudenternas Ulrika Ehrenstråhle som ansvarar för studiesociala frågor.
Vi hänger med Romain Herault till kårhuset Tufvan där frukost serveras. Studentombudet Cecilia Ermin välkomnar en trappa upp och serverar yoghurt, kaffe, te, macka, juice och en chokladbit till studenterna.
– De flesta verkar nöjda, det är bättre än ingenting. Att vi serverar frukost är nytt för i år men vi har inte höjt priset. Vi vill göra den insatsen, säger Cecilia Ermin.
De flesta bostadslösa studenterna hon möter är tacksamma för att få tak över huvudet trots de knappa omständigheterna.
I frukostrummet sitter Fredrik Eriksson från Linköping som så sent som i fredags bestämde sig för att plugga maskinteknik på magisternivå.
– Det blev snabba puckar, jag var inte säker på om jag ville plugga mer just nu. Natten har varit hyfsat bra, jag ska försöka hitta något boende via nätet i dag. Annars blir det nog biblioteket några timmar.
För Romain Herault blir det ett besök i Växjö centrum.
– Jag ska köpa en luftmadrass!