Stenkastning mot väktare, brand och stor skadegörelse

Växjö Artikeln publicerades

Den kostsamma skadegörelsen och stenkastningen fortsätter på Araby-/Dalboområdet i Växjö. Under natten till tisdagen brändes ett miljöhus ned, glasrutor krossades och väktare utsattes för omfattande stenkastning av ett gäng ungdomar.

– Vi var där med en del resurser och det lugnade ner sig något. Men sedan började det brinna i ett miljöhus på Höstvägen strax efter klockan två, säger Percy Nilsson, länsvakthavande befäl vid Kronobergspolisen.

Det var efter midnatt som polisen fick samtal om att ungdomar på Araby höll på att riva upp nyplanterade träd. När väktare anlände till Araby Park Arena kastade ett gäng ungdomar sten på väktarbilen. Ett kodlås till Araby Park Arena hade saboterats och en glasruta på Centrumskolan krossats.

Flera polispatruller kallades till platsen efter stenkastningen, men ingen person har ännu gripits misstänkt för brotten.

I går var det dagen efter – det nedbrända miljöhuset liksom annan skadegörelse såsom krossade glasrutor vittnade om brottsligheten. En insamlingscontainer för kläder hade välts och kläder slängts ut.

– Det är för jävligt. Tråkigt för Växjö kommun som satsar så mycket pengar på Araby, säger Håkan Klotz vid Ryds Glas som under tisdagsförmiddagen rensade en sönderslagen glasruta på Centrumskolan på Araby.

– På Konsum Dalbo rensade jag ytterglaset på tre stora skyltfönster som slagits sönder. Glasrutorna är en beställningsvara så det tar några veckor innan nya kommer, tillägger han.

– Det är min andra dag efter semestern och det är mycket att göra nu, säger Håkan som i våras var med och bytte fönster efter den omfattande skadegörelsen på Araby Park Arena.

– Vi fick göra om rutorna på arenan då det var konstverk i tre av de fönsterna. Vi fick skära loss det trasiga glaset och göra nytt glas eftersom man ville spara konstverken som var målat i glaset. Det var många timmars arbete och omkring tio rutor som vi bytte totalt.

Ett annat uppmärksammat brott på Arabyområdet inträffade i slutet av maj då poliser attackerades. Nyligen har åklagaren ändrat brottsrubricering efter attacken då sex ungdomar mellan 15 och 18 år delgavs misstanke om våldsamt upplopp, men de kommer i stället att åtalas för hot mot tjänsteman.

– Jag kan inte styrka att det var en tillräckligt stor folksamling. Det som går att styrka är hot mot tjänsteman tillsammans och i samförstånd. Slutförhör pågår och någon eller några kommer även att åtalas för andra brott vid tillfället, säger åklagare Emma Berge som tidigast räknar med att väcka åtal i mitten av augusti.

Den aktuella dagen kontrollerade polisen cyklar och mopeder på Araby. Under tiden kom ett för polisen välkänt gäng och omringa­de poliserna. Gänget gick vidare och snart larmade en annan polis om nödvändig förstärkning vid Konsum Dalbo. Gänget fortsatte till Araby Park Arena och personal ringde återigen polisen.

En av ungdomarna var sedan tidigare misstänkt för ett personrån på Hjalmar Petris väg i Växjö i april. Brottsrubriceringen har numera ändrats till misshandel medan våldtäkten som han misstänks för samma dag fortfarande utreds.