Strokedrabbad skulle "avvakta" – SOS i Växjö får kritik

Växjö Artikeln publicerades
Operatören på bilden har inget samband med artikeln.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Operatören på bilden har inget samband med artikeln.

En äldre man som ringde 112 om att han blivit förlamad i ena armen fick rådet att avvakta hemma. Dagen efter konstaterades att han hade fått en stroke. Nu får SOS Alarm i Växjö kritik för sin handläggning av ärendet.

I juni förra året ringde en äldre man till sjukvårdsupplysningen och berättade att han kände sig bortdomnad i ena armen. Han fick rådet att omedelbart ringa 112 för ambulanstransport till närmaste sjukhus men när han via 112 nådde SOS Alarms central i Växjö och förklarade sina symtom fick han beskedet att han skulle avvakta i hemmet.

Första nästa dag fick han skjuts till sjukhuset av en släkting och där konstaterades att han hade drabbats av en stroke.

Mannen anmälde det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som nu har granskat fallet.

IVO har tagit del av utskriften från patientens samtal med operatören och en sjuksköterska vid larmcentralen och denna visar enligt IVO att de ”inte förstod det som patienten sa om sina symtom”. I stället fokuserade personalen på att mannen tidigare hade haft smärtor och även ”haft ett samtal med en präst”. Inga frågor ställdes om neurologiska bortfall.

Enligt IVO borde larmpersonalen, baserat på symtomen, ha gjort en mer utförlig intervju vilket ”sannolikt skulle ha resulterat i att patienten hade fått vård direkt”.

IVO avslutar ärendet med att konstatera att SOS Alarms handläggning har varit oförenlig med kravet på en sakkunnig och omsorgsfull vård.