Sundet satsar på biogas

Växjö Artikeln publicerades

Varje år producerar avloppsreningsverket över en miljon kubikmeter biogas. I en satsning med forskare från Uppsala och en ny unik mobil anläggning ska man fördubbla nu den mängden.

Redan utvinns 1,2 miljoner normalkubikmeter gas om året vid verket. I framtiden är det meningen att verket även ska samla in alla organiska sopor från Växjös hushåll och det betyder att betydligt mer material, som Bernard Karlsson kallar det, kommer gå genom verket.
Projektet är ett samarbete med JTI, institutionen för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala. Det är också därifrån som den mobila testanläggningen kommer. Den är unik i sitt slag och när den nu sätts igång i Växjö så är det för första gången den tas i drift.
-Tanken är att all gas som vi producerar ska gå till fordonsbränsle. Och då vill vi göra processen så effektiv som möjligt. Det här är ett utmärkt sätt att prova olika processlösningar, så får vi ut så mycket som möjligt av materialet som vi får in, berättar Bernard Karlsson.
Projektledare från JTI är Gustav Rogstrand. Han förklarar vad det är som är nytt med denna utvinningsprocess:
-Vi försöker köra ett tjockare slam här inne, så man får plats med lite mer godsaker på samma volym. Då blir det mera gas ut från samma storlek på rökkammarburken, förklarar han.
Testprojektet ska först gå i cirka tre månader med den här processen innan det bytas över till den gamla processen i ytterligare tre månader för att man sedan ska kunna jämföra resultaten.
Allt som allt tar det ta nio månader innan projektet är slutfört och förhoppningen är att det både ska leda till ett bra sätt för att införa tekniken stort i hela reningsverket samtidigt som de ytterligare bidrar till JTI och Gustav Rogstrands forskning.
Som med allt annat som ska göra i stor skala så måste det testas först, och möjligheten som öppnat upp sig med denna nya mobila anläggning är perfekt för avloppsreningsverket säger Bernard Karlsson.
-Alternativet hade varit att köra helt och hållet i labbskala, men det stämmer inte alltid helt och hållet överens med utfallet. Det blir mycket mer autentiskt fall i den här skalan.
Bernard Karlsson säger att VA-avdelningen i Växjö kommun redan räknat med att få bygga ytterligare en stor rökkammare till eftersom mängden material kommer öka, men vilka mer förändringar som kommer ske vill man vänta med att säga:
-Det är mycket möjligt att man får komplettera nuvarande anläggning med andra saker också; hygenisering, värmeväxlar och pumpar till exempel. Men hur det kommer se ut det vet vi inte förrän vi får data från det här.