Sydsverige: 94 miljoner tillbaka till staten

Brott Artikeln publicerades

Drygt 94 miljoner kronor kunde förra året återföras till staten genom flera myndigheters gemensamma insatser mot den grova och organiserade brottsligheten i södra Sverige.

Det motsvarar årskostnaden för att ge 943 högstadieelever utbildning eller att ha 277 undersköterskor i tjänst. Ytterligare pengar återstår att återkräva i form av felaktigt utbetalade bidrag och obetald skatt. Totalt räknar polisen och övriga myndigheter därför med att arbetet förra året kommer att ge 128 miljoner kronor tillbaka till staten.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att de här pengarna återförs så att man kan använda dem på rätt ställe. Vi tycker att det är viktigt att vi arbetar mot de här personerna som inte har några skrupler och tar pengar från de svagaste i samhället, säger polismästare Mats Berggren, chef för underrättelseenheten inom polisens region Syd på en presskonferens i Malmö.

I regionen, som omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, fokuserar myndigheterna på tio utvalda personer. De har hamnat på listan över strategiska personer eftersom de bedöms ha våldskapital, sysslar med företag och samtidigt utövar otillåten påverkan mot myndighetspersoner.

I myndighetssamarbetet ingår bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket.