Syrén lämnar "Ring så spelar vi" för kärleken

Radio Artikeln publicerades

Hon har hållit svenska folket sällskap på lördagsmorgnarna i 22 år – men snart tackar Lisa Syrén för sig. Nu ser hon fram emot helgerna tillsammans med sin man.

– Det är det viktigaste av allt. Att vårda kärleken, säger hon.

Ring så spelar vi med Lisa Syrén sänder snart sitt sista ”Ring så spelar vi”.
Ring så spelar vi med Lisa Syrén sänder snart sitt sista ”Ring så spelar vi”.

Den 16 juni sänder folkkära Lisa Syrén, 62, sitt sista "Ring så spelar vi". Sedan lämnar hon Sveriges Radios flaggskepp efter mer än två decennier vid mikrofonen.

– Framför allt ska jag se hur det är att leva vanligt familjeliv. Jag tycker att min man är värd det. Jag är ju alltid borta fredag och lördag och så har det varit i 22 år i princip. Det kan ju vara kul att få reda på vad fredagsmys är, säger hon.

Lisa Syrén gifte sig med maken Mikael Jardbrink för sex år sedan och paret bor i Karlskrona. Nu ser hon fram emot att vara tillsammans med honom mer.

– Det är det viktigaste av allt. Att vårda kärleken och kunna vara tillsammans. Vi har bara söndagarna som det är nu. Han jobbar också mycket, säger hon.

Att sluta är något som hon funderat på ett tag, men samtidigt tog hon hand om sin pappa, som bodde i Växjö där programmet sänds ifrån. När pappan gick bort 99 år gammal i början av året var det inte lika mycket som höll henne kvar.

– Men det var frestande att göra programmets 50-årsjubileum i våras, och det blev så fantastiskt roligt, säger hon.

Men någon pension blir det inte fråga om. Lyssnarna kan höra henne i "Lördag med Lisa" (som spelas in i förväg) och "P4 Plus" även i fortsättningen. Därtill fortsätter hon att skriva och att åta sig olika uppdrag utanför radiovärlden.

– Men jag kommer att sakna direktsändningen, samtalen med lyssnarna och framför allt mitt team. Det är en fantastisk resa vi har gjort tillsammans och jag hoppas verkligen att kan lösa det så att de får ha produktionen kvar i Växjö, säger hon.

Någon omedelbar nedläggning för sändningarna från Växjö blir det inte meddelar Dan Granlund, kanalansvarig för P4 i Sverige.

– Vi har så mycket kompetens samlad där. Nu till en början kommer producent och redaktör att åka till Malmö när vi sänder därifrån och så behåller vi växeln för inringarna kvar i Växjö. I Göteborg kommer man att sköta sändningarna själva, säger Dan Granlund.

För det blir SVT-profilen och skåningen Pernilla Månsson Colt och P3-veteranen "Christer"-Christer Lundberg från Göteborg som tar över, efterträdare som Lisa Syrén själv varit med och valt.

De kommer att göra sina sändningar från hemmaplan.

– Det är en enorm ära bara att få frågan. Det här är nog det enda radioprogram förutom "Trackslistan", som har betytt någonting för mig under min uppväxt, säger Christer Lundberg, som sänder sitt första "Ring så spelar vi" den 1 september.

Efter 15 år i etern är han varm i kläderna när det gäller att prata med lyssnare, minst sagt.

– Det är ett sorts nedslag i folks hem, vilket är väldigt häftigt. Vi går ju mot ett allt mer polariserat samhälle och de här punkterna där vi fortfarande kan mötas på samma villkor blir allt värdefullare. Vem som helst kan höras, vem som helst kan få sin musik spelad och det tror jag är skitviktigt, säger han.

Christer Lundberg även i fortsättningen att sända "Kvällspasset i P4". Han och Pernilla Månsson Colt kommer att turas om att sända "Ring så spelar vi". Några större förändringar i det 50 år gamla programmet blir det inte, säger han.

– Jag kan bara göra det på det sättet som jag kan och det är ju klart att det kommer att sätta sin prägel, men samtidigt har Lisa Syrén varit exemplarisk i rollen och det är stora skor att fylla.

Björn Berglund/TT