Annons

Tack men nej tack från minister på Växjöbesök

Arbetsmarknads­minister Ylva Johansson välkomnar Växjös och Oliver Rosengrens (M) förslag om en lokal kommunalisering av Arbetsförmedlingen på försök. Men säger ändå nej tack. ?
– Vi kommer inte att frånsäga oss ansvaret för arbetsmarknadspolitiken.
Växjö • Publicerad 27 november 2014
Oliver Rosengren (M).
Oliver Rosengren (M).Foto: David Elg
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.Foto: 

I?går kom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Växjö i sin jakt på jobben och lyckade lokala exempel för hur ungdomsarbetslösheten ska pressas tillbaka de kommande åren. Här träffade hon kommunföreträdare från Kronobergs och Jönköpings län.

– Vi vill se vad det är som funkar, hur man lyckas bekämpa arbetslös­heten och få unga i varaktiga arbeten. Jag är väldigt prestigelös i hur man ska klara av detta, och jag vet att man sitter på mycket kompetens ute i kommunerna och har samarbeten med det lokala arbetslivet. Det jag gör nu är att erbjuda ett samarbete, många kommuner tycker att staten varit stelbent.

Annons

Fler med godkänd gymnasieexamen och de som redan klarat av den i rätt utbildning eller i arbete är hennes huvudmål. Vägen dit är en ännu oritad karta för Ylva Johansson. Hon jämför sitt nuvarande initiativ med Kunskapslyftet som hon var med och sjösatte under 1990-talet. Då gjorde hon också en turné runt i landet som ledde fram till enskilda avtal med varje kommun.

– Det blir aldrig fråga om någon fri dragningsrätt om de statliga pengarna. Alla lokala initiativ måste leda till arbete och utbildning. Men menar man allvar med samarbete så måste vi vara beredda att lyssna. Det kanske är orimliga förväntningar man har men det tror jag inte, min erfarenhet säger mig att det handlar om att vara flexibel.

Men så långt som att köpa det blocköverskridande förslaget från Växjö kommun om en kommunaliserad arbetsförmedling är hon inte beredd att gå.

– Vi har fått en formell ansökan från Växjö kommun till departementet. Det är i den här riktningen jag vill att vi ska gå, att staten ska öppna sig för samarbeten. Det är vi som måste bjuda till, men jag är ändå inte beredd att gå så långt som att låta Växjö ta över hela Arbets­förmedlingen. Skälet till det är att vi behöver en nationell arbetsmarknadspolitik, många måste matchas mot jobb som inte finns i Växjö. Vi vill inte ha en inlåsning i kommunen. Många måste flytta dit jobben finns, därför säger jag nej till en kommunalisering av arbetsmarknadspolitiken.

– Det är ett klart nej till den formella ansökan men jag är glad för den, det är i den riktningen jag vill gå. Arbetsmarknadspolitiken ska vara nationell men måste inte se likadan ut överallt.

Oliver Rosengren (M), blivande ordförande i nämnden för arbete och välfärd är positiv till öppenheten och ser ändå möjligheter.

– Alliansregeringen gjorde mycket men hade inte modet låta oss pröva att ta på oss ansvaret även för Arbetsförmedlingen lokalt. Då hade vi fått tydligare rollfördelning och fullständigt ansvar. Nu beskriver Ylva Johansson att hon vill se en mer lokal arbetsmarknadspolitik och det gör mig försiktigt hoppfull.

Kommunen ville bli pilotfall för en arbetsförmedling i kommunal regi.

Växjö gör redan insatser för att få upp sysselsättningen anpassade till lokal och regional arbetsmarknad, onödigt dubbelarbete menar man och vill ha hela ansvaret.

Kommunen har starkare skäl än arbetsförmedlingen att hålla nere arbetslösheten, det är kommunen som måste träda in med försörjningsstöd.

Växjö visar upp goda resultat i samverkansprojektet Framtid Kronoberg tillsammans med Arbetsförmedlingen där 60 procent av unga långt från arbetsmarknaden gått till utbildning och arbete.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons