Toalettstopp: Här är största boven

Växjö Artikeln publicerades
Hör inte hemma i toalettstolen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Hör inte hemma i toalettstolen.

I Växjö kommun spolas mer än 100 ton skräp ned i toaletterna varje år. Det motsvarar nio hushållspappersrullar per person och år. Hushållspapper är nämligen den vanligaste ”fultorkningen” – saker som svenskar använder för att torka sig i stället för toalettpapper och spolar ner, vilket orsakar stora problem för avloppsledningar och reningsverk.

Många svenskar känner inte till att hushållspapper och våtservetter inte ska spolas ned på toaletten. Det visar en undersökning som gjorts av företaget YouGov på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten och som presenteras i samband med världstoalettdagen som infaller i dag den 19 november.

Det skräp som spolas ner ger en stor mängd avfall som måste rensas bort i avloppsreningsverken och köras bort till förbränning. Totalt handlar det om cirka 1,3 kg skräp per person och år i Sverige. I Växjö kommun är mängden lika stor.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper kan få många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper i restavfallet i stället, säger Steve Karlsson, VA-chef i Växjö kommun i ett pressmeddelande.

Fakta

Sveriges vanligaste fultorkningar

Hushållspapper (24%)

Pappersnäsduk (10%)

Servetter (7%)

Våtservetter (6%)

Pappershandduk (3%)

Utrivna tidningssidor (2%)

Underkläder eller annan textil (1%)

Annat (1%)

Källa: Undersökning genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov.

Visa mer...