Tranvik ställde in debatten om mångfald

Växjö Artikeln publicerades

Oliver Rosengren (M) och Sverigedemokraternas Börje Tranvik skulle ha debatterat mångfald under pridefestivalen. Men det blev ingen debatt. Börje Tranvik dök aldrig upp.

Moderaten Oliver Rosengren bjöd in Sverige­demokraternas grupp­ledare i landstinget, Börje Tranvik, till en debatt om mångfaldsfrågor, under Pridefestivalen. Debatten skulle ha ägt rum på Katedralskolan under onsdagseftermiddagen. Men strax innan debatten skulle börja med­delade Börje Tranvik att han ställde in.
Debatten var planerad sedan länge. Smålandsposten har tagit del av en mailkonversation mellan Börje Tranvik och ­Oliver Rosengren, där de planerar datum. I de mailen, från början på april, är Börje Tranvik väldigt positiv till debatten.
När Smålandsposten kontaktar Sverigedemokraternas ordförande i Kronoberg östra, Dennis Dioukarev, säger han först att han inte har något med debatten att göra. Men senare under samtalet medger han att han både sett frågorna och att han uppmanat Börje Tranvik att inte ta debatten.
–?Jag kan inte spekulera i varför Börje Tranvik ställde in, men när jag såg frågorna som skulle debatteras, såg jag ingen mening med att partiet skulle ta en debatt på moderaternas villkor. Det sa jag till Börje Tranvik, säger Dennis Dioukarev.
Moderaten Oliver Rosengren är kritisk mot Sverigedemokraterna.Enligt Oliver Rosengren fick han besked om att Börje Tranvik inte tänkte komma, bara minuter innan debatten skulle börja.
–?Jag tycker han och Sverigedemokraterna ska skämmas. De har tackat ja till en debatt om mångfald med HBTQ-fokus under Prideveckan, men ställer in. Att de nu inte kom tycker jag är en tydlig signal om att de är fega och att de blir tydligt var de står i dessa frågor, säger Oliver Rosengren.
Smålandsposten har sökt Börje Tranvik för att fråga om den inställda debatten. Trots flera försök har han inte gått att nå.