Tre SD-politiker får sina kandidaturer indragna

Växjö Artikeln publicerades

SD-toppen Elisabeth Peterson i Växjö, Bo-Göran Bill i Älmhult samt en tredje politiker i länet får sina kandidaturer tillbakadragna av SD.

Bo-Göran Bill, SD,  i Älmhult är en av tre kandidater i länet som inte längre är valbara.
Bo-Göran Bill, SD, i Älmhult är en av tre kandidater i länet som inte längre är valbara.

Sverigedemokraterna meddelade under onsdagen länsstyrelsen att man vill återkalla de tre kommunpolitikernas kandidaturer vilket innebär att personerna inte kan bli valda. Och det oavsett om kronobergarna väljer att kryssa dem på de lokala listorna.

Samtliga har blivit föremål för interna diskussioner i partiet sedan de uppmärksammats av pressen.

Smålandsposten har tidigare skrivit om Bo-Göran Bills uttalanden på Facebook där han bland annat formulerat:

”Vi måste rensa ut, bura in och skicka hem dessa giftormar som förgiftar vårt land”...och jämställer nästan muslimer med jihadister.”.

Nu har Sverigedemokraternas medlemsutskott behandlat frågan och Bo-Göran Bill är alltså en av tre politiker som inte längre kan väljas för Sverigedemokraterna.

Beslutet har varit på gång ett tag. När Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson var på besök i länet under veckan uttryckte han sig om partiets grundprincip som han kallade ”Den öppna svenskheten”, vem som helst kan bli svensk. Om någon uttrycker sig i strid med det hör de inte hemma i partiet menade han i en intervju med Smålandsposten.

– Vi är det parti som städar mest och utesluter flest just för att hålla rent. Jag träffade medlemsutskottets ordförande i helgen och han sa att vi är på banan. Det tolkar jag som att de kommer att agera snabbt och resolut för att få bort de kandidater som inte ska vara vara där, sade Jimmie Åkesson.

Under onsdagen kom alltså beskedet att varken Bo-Göran Bills skrivningar eller Elisabeth Petersons delning av musik kopplad till vit maktrörelsen på Facebook tolererades. Sd:s distriktsordföranden Tobias Lindgren har varit tydlig:

”Detta är oacceptabelt och rimmar på intet sätt med partiets syn på öppen svenskhet, assimileringsprincipen eller att vi tror, arbetar för, och hoppas att människor som kommer till Sverige också kan bli en del av samhället.”

När Smålandsposten kontaktar Bo-Göran Bill vill han inte komma till telefonen

– Inga kommentarer, ropar Älmhultspolitikern högt på avstånd efter att frun svarat.

Ett annat ärende som i fortfarande behandlas av medlemsutskottet är Älmhultspolitikern Lennart Strands uttalande om invandrare där han bland annat i en intervju med Smålandsposten säger att ”araber är araber”. Det ärendet har inte behandlats än.

Sverigedemokraterna hade i utgångsläget åtta namn på sin lokala Älmhultslista. Nu riskerar partiet alltså att få börja med tomma stolar direkt om valet blir en rejäl framgång.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR