Annons

Upprörda känslor när pensionärer ställde politiker mot väggen

Det var mycket känslor i svallning när ansvariga politiker mötte allmänheten i en välfylld Ulriksbergskyrka på måndagseftermiddagen.
Det handlade om att bli gammal. Att inte få den omsorg som krävs. Att som anhörig stå maktlös vid sidan om.
– Jag blir förtvivlad av att höra att vi har så olika bild av verkligheten, sa en deltagare.
Växjö • Publicerad 2 december 2019 • Uppdaterad 11 februari 2020
Politikerna i omsorgsnämnden i Växjö pressades av en stor publik, många med egna erfarenheter av hur äldreomsorgen fungerar.
Politikerna i omsorgsnämnden i Växjö pressades av en stor publik, många med egna erfarenheter av hur äldreomsorgen fungerar.Foto: LENA GUNNARSSON

Svårt sjuka SigBrit Fors tog striden om en plats i särskilt boende – och fick rätt till slut. Smålandspostens artiklar om henne fick pensionärsorganisationerna i Växjö – PRO, SPF, SKPF och RPG – att reagera och bjuda in till måndagens möte under parollen ”Nu säger Växjös pensionärer stopp!”.

Alla partier var på plats i Ulriksbergskyrkan, representerade med ledamöter i omsorgsnämnden. För en och annan ovan fritidspolitiker var det säkert en chockartad upplevelse att möta den stora publiken och de starka känslor av frustration och vrede som tog sig uttryck. Många, både i publiken och på podiet, berättade om sina egna erfarenheter.

Annons

En kvinna berättade om sin dementa makes situation på ett boende i kommunen:

– Hans hygien är inte tillfredsställande. När jag kommer är det inte ens spolat på toaletten. Tandborsten är inte sköljd, kläderna är skrynkliga. Jag sopar och städar, för de städar bara var tredje vecka. Vad är det vi betalar för egentligen?

Inlägget möttes av igenkänning och applåder.

– Är det ni som bestämmer om jag är trygg eller inte? frågade en deltagare retoriskt.

– De anhöriga knäcks av att det fungerar så dåligt, framförde en annan.

Men det verkade, precis som en deltagare påpekade, som om publiken och de ansvariga politikerna inte hade samma bild av verkligheten.

När både omsorgsnämndens ordförande Ulf Hedin (M) och vice ordföranden Anna Zelvin (KD) uppmanade deltagarna om att föra fram sin kritik till ansvariga på boendet eller hemtjänsten för att få rättelse, så möttes de av spridda hånskratt. Jo, det hade många provat utan resultat.

Anna Zelvin (KD) uppmanade alla att berätta om missförhållanden: ”Annars kan vi inte göra något åt dem”. Från vänster Hannes Jónsson (SD), Anna Zelvin, Margareta Jonsson (C), Gunnel Jansson (MP) och Ulf Hedin (M). Utanför bild Lars Rejdnell (L), Julia Berg (S) och Carin Högstedt (V) som  också deltog i mötet.
Anna Zelvin (KD) uppmanade alla att berätta om missförhållanden: ”Annars kan vi inte göra något åt dem”. Från vänster Hannes Jónsson (SD), Anna Zelvin, Margareta Jonsson (C), Gunnel Jansson (MP) och Ulf Hedin (M). Utanför bild Lars Rejdnell (L), Julia Berg (S) och Carin Högstedt (V) som också deltog i mötet.Foto: LENA GUNNARSSON

Anna Zelvin var som vice ordförande aktiv i debatten och tog fler frågor än en småkrasslig Ulf Hedin.

– Alla vi som sitter här tänker: Hur ska vi göra det här så bra som möjligt? sa Anna Zelvin som också betonade att det mesta, enligt alla mätningar, fungerar bra.

En deltagare förespråkade dödshjälp för att slippa uppleva äldreomsorgen i Växjö kommun. En koppling som politikerna inte ville göra.

Annons

– Rätten till ett värdigt slut i livet är ostridbar, sa Lars Rejdnell (L).

Växjö kommun tillämpar LOV, lagen om valfrihetssystem, inom särskilt boende. Hur kunde ni bestämma det? frågade sig en deltagare.

Det har inneburit att Växjö har ett överskott på platser, påtalade Ulf Hedin, eftersom privata aktörer valt att etablera sig här. Samtidigt har kommunens möjlighet att styra verksamheten minskat. Vänsterpartiet Carin Högstedt och Miljöpartiets Gunnel Jansson betonade att båda partierna sagt nej.

– Vi är också kritiska till hur LOV har fungerat. Det ledde till stängning av Evelid, sa Julia Berg (S).

En deltagare vittnade om att de särskilda boenden som finns utanför Växjö inte ens fanns på förslag trots att det finns platser. Det är fel agerat, påtalade Margareta Jonsson (C).

Även SigBrit Fors ärende kom upp till diskussion. Hur kommer det sig att ni behandlade henne så när det finns lediga platser? undrade en deltagare.

– Att få ett avslag är inte ett evighetsbeslut, poängterade Ulf Hedin (M). Beslutet fattas där och då och kan ändras under resans gång för att personen blir sämre, menade han.

Men Carin Högstedt (V) är orolig för att allt fler får avslag på sin ansökan. Hon tror det beror på en skärpt bedömning efter att omsorgsnämnden antagit en ny vägledning för de tjänstemän som ska fatta besluten om särskilt boende.

– Det räcker inte att vara ångestfylld, ensam och orolig. Lex SigBrit ger oss anledning att se över den här vägledningen igen. Jag tycker att det verkar ha gått snett.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons