Utbrytare startar eget

Växjö Artikeln publicerades

De väljer att lämna jätten NCC för att bli sina egna. På måndag börjar Håkan Stjernqvist, Lars Molander, Magnus Carlsson och Kent Kristensen sitt nya yrkesliv i Dynacon Construction AB, bolaget som nu blir en ny aktör på Växjös byggmarknad.

Med 15 anställda, som alla kommer från NCC, ska Dynacon fokusera på byggprojekt, byggservice och projektutveckling.
– Vi har inte känt otrivsel på NCC. Tillsammans har vi 100 anställningsår på företaget. Att jobba i ett stort företag ger en bra utbildning. Och eftersom företaget är uppdelat i enheter finns det utrymme för att ta egna beslut. Men ibland kunde man känna av en viss toppstyrning. I vårt företag kan vi vara lokala och flexibla, säger Håkan Stjernqvist.
Den 11 januari sade NCC:s toppkvartett i Växjö upp sina anställningar. Men samtliga fortsatte att jobba fram till mitten av februari, då uppbrottet från förra arbetsgivaren blev definitivt.
Nu har de jobbat intensivt med att skaffa uppdrag, personal och utrustning.
Personalrekryteringen har inte varit något problem. När det blev känt att Dynacon skulle dra igång ringde ett antal arbetskamrater spontant och efterhörde möjligheterna att bli anställd.
– Det känns förstås bra att få ett sådant förtroende. Nu har vi ordnat kläder, bilar och telefoner till våra anställda. Och de kommer inte att sakna sysselsättning. Ett antal mindre jobb är redan i hamn, säger Håkan Stjernqvist.
Med namnet Dynacon vill Håkan Stjernqvist, Lars Molander, Magnus Carlsson och Kent Kristensen att de, i kontrast mot de stora aktörerna, ska uppfattas som ett dynamiskt byggföretag.
De har också valt att ge Dynacon ett aktiekapital på 800 000 kronor.
–Det handlar om förtroende. Här ser våra kunder att vi som ägare satsar både seriöst och långsiktigt, säger Håkan Stjernqvist.
Är det inte tufft att starta när byggbranschen är inne i den värsta lågkonjunkturen på många år?
– Nej, vi tror att det också kan vara vissa fördelar att starta nu. Då är vi på banan när konjunkturen vänder. Och i Växjö har byggmarknaden genom åren varit stabil. Därför känner vi att det är rätt läge att dra igång nu, säger Håkan Stjernqvist.
Och frågar man kvartetten om något framtida drömprojekt i Växjö blir svaret:
– Ja, det skulle väl i så fall vara att få bygga på Solberget...