Väcker åtal för omfattande människohandel

Växjö Artikeln publicerades
Arkivfoto: Lena Gunnarsson
Arkivfoto: Lena Gunnarsson

Nätverket tros ha fört ut miljonbelopp efter att ha tvingat människor till Sverige för att tigga.

Nu väcks åtal mot åtta personer som misstänks för människohandel i Växjö.

Enligt åtalet ska flera tiggare ha blivit misshandlade när de somnat eller fått ihop för lite pengar. Andra ska ha blivit belagda med böter – och om de inte fått ihop tillräckligt med mat har de heller inte fått någon.

Alla de åtalade är män och sju av dem är medborgare i Bulgarien. En svensk medborgare är åtalad misstänkt för medhjälp till människohandel. Samtliga åtalade nekar till brott.

– Vi anser att gärningsmännen har utnyttjat deras belägenhet i Bulgarien. Deras förhållanden i Bulgarien har varit dåliga och de har utnyttjats av gärningsmännen. Väl i Sverige har de exploaterats för tiggeri, säger åklagaren Måns Biörklund.

Människohandeln ska ha bedrivits under perioden januari 2016 till december 2017 då polisen slog sönder nätverket genom flera tillslag i Kronobergs och Kalmars län. Polisen kom ligan på spåren efter att en tiggare under våren blivit bortförd och grovt misshandlad.

– Det är miljonbelopp som har förts ut och vi ser vid tillslaget i Bulgarien att vi har säkrat föremål till stort värde. Bland annat fordon, sade Mattias Sigfridsson, dåvarande chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd, under en pressträff i samband med tillslaget.

Tretton brottsoffer kommer att höras under den kommande höstens rättegång.

– Till min kunskap och som vi ser nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat. Det är väldigt omfattande, med stora belopp och många drabbade, sade Mattias Sigfridsson.