Välbevakat när Jimmie Åkesson (SD) mötte fansen

Växjö Artikeln publicerades
En välbevakad Jimmie Åkesson laddar upp backstage medan Boppersångaren och SD-riksdagskandidaten Peter Jezewski får igång publiken.
Foto: Filip Sjöfors
En välbevakad Jimmie Åkesson laddar upp backstage medan Boppersångaren och SD-riksdagskandidaten Peter Jezewski får igång publiken.

Polisbevakningen var omfattande när Jimmie Åkesson (SD) valtalade i Växjö. I en intervju berättar partiledaren att man arbetar intensivt för att undvika att nästa söndag få in olämpliga SD-företrädare.

Ett par hundra i publiken. Ett 20-tal poliser.

– Är ni här?

– JAA!

– Vill ni avsätta Stefan Löfven?

– JAA!

Det är en blandning av rockkonsert och väckelsemöte när Jimmie Åkesson talar i Växjö. Längst fram står flera kvinnor med hänförda ansikten, tröjor med SD-tryck och dito vimplar. Det är tydligt att partiledarens utstrålning attraherar. Trängseln vid Speakers Corner visar att SD är ett parti som förmår mobilisera sina sympatisörer.

SD-ledaren börjar med att ge sin version av vad den socialdemokratiske statsministern åstadkommit under mandatperioden, sammanfattat i ordet ”katastrof”.

Jimmie Åkesson fortsätter sedan att måla upp sin bild av dagens Sverige: våldtäktsepidemier, kriminella gäng, brinnande bilar, maffiakontrollerade stadsdelar. Sedan säger han att han är bekymrad över att den upplevda otryggheten ökar.

”Vi är beredda att samtala och kompromissa med alla”, sa Jimmie Åkesson om att opinionsmätningarna visar att vi nästa vecka förmodligen kommer att vakna upp till ett Sverige där inget parti har egen majoritet utan tre är ungefär lika stora.
Foto: Filip Sjöfors
”Vi är beredda att samtala och kompromissa med alla”, sa Jimmie Åkesson om att opinionsmätningarna visar att vi nästa vecka förmodligen kommer att vakna upp till ett Sverige där inget parti har egen majoritet utan tre är ungefär lika stora.

I sitt tal pratar Jimmie Åkesson om arbetsvillkoren i vården, skattesänkningar, pensionärerna. Skolan använder han för att leda in talet på partiets profilfråga. ”Det har blivit fler vuxna i skolan. Brådmogna afghaner”.

Applåderna visar att det som fortfarande tilltalar SD-sympatisörer mest är partiets klassiska problembeskrivning och lösning: ”människor som kommer hit ska anpassa sig”, ”funktionshindrade barn får inte assistans för att vi tar hit människor från väldens alla hörn”, säger Åkesson.

En prideflagga, en tjej i t-shirt med: ”Stop pretending your racism is patriotism” och en kille med en skylt om att SD vill inskränka aborträtten. Poliskommissarie Ola Severinsson, som arbetar vid avspärrningen, instämmer i att motdemonstranterna minskat betydligt sedan förra valkampanjen.

 

Jimmie Åkesson tackas med blommor. 41 städer är avklarade, 15 kvar. De senaste fyra veckorna har varit intensiva.

Efter förra valet blev du sjukskriven, hur är det nu med stressen?

– För min del har egentligen arbetsbelastningen inte varit ett problem, det har mer handlat om yttre faktorer, motståndet från alla håll. Jag hanterar det bättre idag. Samtidigt märks det att vi nu är ett stort parti, det har nog varit tiotusentals människor på våra möten. Sådant ger energi.

”Den öppna svenskheten”, grundprincipen om att vem som helst kan bli svensk, hur förankrad är den på gräsrotsnivå?

– Jag tror den är väldigt förankrad. Sedan finns det enstaka personer som inte håller med och de får oftast lämna.

Nyligen har vi här i länet haft tre kandidater som uttryckt sig i strid med denna princip?

– Det finns en slagsida. Bilden av oss är att det där är bara något som vi säger.

Det bekräftas ju när era kandidater uttrycker åsikter ni måste ta avstånd ifrån?

– Då bekräftar vi snarare att de inte hör hemma hos oss. Men nu känner jag inte till de här fallen i detalj.

– Vi är det parti som städar mest och utesluter flest just för att hålla rent. Jag träffade medlemsutskottets ordförande i helgen och han sa att vi är på banan. Det tolkar jag som att de kommer att agera snabbt och resolut för att få bort de kandidater som inte ska vara vara där.

Även om kandidater utesluts kan de röstas in på SD-mandat om inte partiet drar tillbaka kandidatförklaringarna.

Det kan alltså komma sådana beslut under veckan?

– Det är mycket möjligt, men jag ska inte säga för mycket. Jag är inte så inblandad i de processerna.

Ni har ju haft de här problemen länge.

– Problemen är avsevärt mindre idag. Men det är jättesvårt, vi växer så mycket. De flesta som kommer in är väldigt bra människor men det finns en och annan som kanske inte är det.

Du sa i SVT:s utfrågning ”att vara för böneutrop är svårt att förena med att vara svensk”.

– Kräver man böneutrop är det ett tecken på att man vill distansera sig från majoritetssamhället istället för att betrakta sig som svensk.

Ska man i SD:s Sverige inte ha åsiktsfrihet och, som Växjös biskop Fredrik Modéus, kunna förespråka böneutrop och samtidigt betrakta sig som svensk?

– Det är en svårare diskussion. Åsikter kan du inte göra så mycket åt. Men jag tycker inte att det är en svensk företeelse med muslimska böneutrop.

Jimmie Åkesson måste skynda vidare. Storgatan återgår till sitt måndagslugn.