Valframgång för M – men bjuder inte in SD

Växjö Artikeln publicerades

Moderaterna befäster sin ställning som näst största parti i regionfullmäktige.

– Vi är glada, men framför allt är det alliansen som gör ett starkt val, säger moderaternas förstanamn Mikael Johansson.

En allians som tänker försöka styra regionen de närmaste åren.

Valresultatet tolkar han som ett tydligt statement för maktskifte. Ändå blir det inte egen majoritet för alliansen som trots vars ett nytt mandat till moderaterna och liberalerna, två till kristdemokraterna och ett oförändrat läge för centerpartiet stannar på 29 mandat av de 61 i regionfullmäktige.

Sverigedemokraterna är även den kommande mandatperioden vågmästare vid en bibehållen blockpolitik.

Under måndagen samlades alliansen för ett kort första möte och lade fast riktlinjerna. Att man ska söka makten med de fyra partierna som utgångspunkt.

Socialdemokraternas Anna Fransson var snabbt ute och ville vara med och bidra till just stabil majoritet men moderaternas Mikael Johansson är försiktigt tveksam.

– Vi ser gärna att de stöttar en allianspolitik men eftersom de också är det största partiet så kan de komma att kräva rätt mycket för det stödet. Det vi får fundera på är om vi är beredda att betala det priset, säger Mikael Johansson.

Även Sverigedemokraterna gör att starkt regionval i Kronoberg och tar två nya mandat. Men någon inbjudan till alliansen blir det inte enligt Mikael Johansson.

– Nej, vi släpper inte in dom i alliansen men vi kommer att prata med dom, precis som vi säkert kommer att prata med vänsterpartiet om det uppkomna läget.

Det blir moderaternas förstanamn som kommer att sköta de initiala förhandlingarna med övriga partier. Han har ett besvärligt parlamentariskt läge att ta hänsyn till.

– Det blir tuffare att styra regionen som minimajoritet den här mandatperioden. De rödgröna har haft majoritet i nämnder och utskott men inte i fullmäktige. Alliansen har inte majoritet i nämnderna, inte ens med ordförandes utslagsröst, säger Sven Sunesson (C).

Också han är noggrann med att stänga dörren mot SD.

– Vi kommer att föra diskussioner med dom men de är inte en partner för oss, det är inte förhandlingsbart.