Vänsterpolitikern Lennart Värmby har avlidit

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Montage/Smålandsposten

Vänsterpolitikern Lennart Värmby har avlidit

Lennart Värmby (V) avled på söndagsmorgonen i sviterna av cancer.

– Det blir svårt att föreställa sig Vänsterpartiet i Växjö utan Lennart, säger Eva-Britt Svensson (V).

– Jag känner ett slags övergivenhet; hur ska vi klara oss utan att vår Lennart är med, säger den tidigare EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) .

Hon lärde känna Lennart Värmby på 70-talet och de två har följts åt i politiken sedan dess.

– Jag tänker på hans hustru Carin och deras närmaste familj. Carin ringde mig på söndagsmorgonen och berättade att han avlidit, säger Eva-Britt Svensson som är ledamot i Vänsterpartiets distriktsstyrelse.

Hon berättar att Lennart Värmby, som varit öppen med sin cancersjukdom, in i det sista höll modet uppe.

Läs Carin Högstedts egna ord om makens bortgång här.

– Alla visste att det skulle till ett mirakel för att han skulle bli frisk. Samtidigt levde han livet fullt ut till sista andetaget. På lördagskvällen skrev han kommentarer på Facebook om demonstrationen mot Nato i Göteborg och han hade räknat med att vara med på regionstyrelsens möte i veckan, säger Eva-Britt Svensson.

Eva-Britt Svensson lärde känna Lennart Värmby på 70-talet under den tid då hon var socialdemokrat. De två har genom åren arbetat tillsammans under många valrörelser. Lennart Värmby var en del av gatubilden i Växjö, Eva-Britt Svensson berättar om hans förmåga att prata och lyssna på alla.

– Jag tror jag talar för oss alla i Vänsterpartiet när jag säger att det blir svårt att föreställa sig vänsterpartiet i Växjö utan Lennart. Jag räknar inte enbart honom som en partikamrat utan som en vän, säger hon.

– Lennart var en kämpe och det visade sig även under sjukdomstiden, det är få förunnat att kunna ta tillvara livet som han gjorde, säger Eva-Britt Svensson.

Lennart Värmby var född och uppvuxen i Borås. Han kom till Växjö 1971 som ombudsman för VPK. Dessförinnan hade han bott fem år på Emmaus Björkå utanför Åseda.

Han kryssades in i riksdagen vid valet 1998 och blev suppleant i näringsutskottet och skatteutskottet. Rikspolitiken lämnade han 2002.

Lennart Värmby var EU-förespråkare vilket var tvärtemot partilinjen. Han var engagerad i Växjös kommunpolitik i 30 år.

Han var under tio år en av regeringens vindkraftsamordnare, ett uppdrag som han i december ifjol meddelade att han skulle lämna.

De sista tio åren drev Lennart Värmby politik i landstinget/regionen. Under innevarande mandatperiod var han bland annat gruppledare för vänsterpartiet, ordinarie ledamot i regionstyrelsen och regionfullmäktige samt ordförande i FoU-beredningen.

Lennart Värmby skulle ha fyllt 73 år 28 september.