Vattenföroreningen ska sniffas fram

Växjö Artikeln publicerades
När kommunen konstaterade att vattnet i Sandsbro luktade illa sattes vattentankar ut. På måndagen stod de fortfarande kvar men det är oklart hur länge de blir kvar.
Foto:Filip Sjöfors
När kommunen konstaterade att vattnet i Sandsbro luktade illa sattes vattentankar ut. På måndagen stod de fortfarande kvar men det är oklart hur länge de blir kvar.

Det kan dröja innan orsaken till det dieselluktande vattnet i Sandsbro klarlagts.

Läckan ska nu sniffas fram.

I fredags stängde kommunens va-avdelning av en av huvudvattenledningarna till Sandsbro och dricksvattnet ska nu ha slutat lukta diesel och olja. Ett intensivt arbete för att hitta orsaken till lukten inleds nu.

– Vi har varit ute och sniffat runt i Sandsbro och vi känner ingen lukt i dag heller. Vi har kopplat bort den misstänkta vattenledningen och den kommer inte att kopplas på förrän vi har lokaliserat vad som påverkar den ledningen, säger Steve Karlsson, va-chef på Växjö kommun.

Hur orsaken ska hittas är ännu inte klart.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska föreslå åtgärder. Men det innebär kanske att vi får gräva ner oss på några ställen, kontrollera grundvattnet och ta markprover.

Det låter som att det kan ta tid?

– Ja. Det kan ta tid. Man kan inte börja i den ena änden och gräva tills man kommer till den andra.

Enligt Steve Karlsson ska ett dieselläckage ha inträffat på Norremarks återvinningsstation för två veckor sedan.

– Det sanerades och marken fraktades bort. Men det skedde för långt i från den aktuella vattenledningen, så jag ser det som osannolikt att det skulle finnas ett samband. Men vi tittar brett och om någon känner att vattnet luktar illa igen vill vi få veta det, säger han.