Annons

Växjö ger upp planerna på storskalig tillverkning

En fabrik i Växjö skulle tillverka stora mängder biodrivmedel.
Så var det tänkt.
Nu har de planerna lagts ner.
Växjö • Publicerad 9 juni 2011
RIVNING?Här i Värnamo skulle tesanläggningen för förgasning av trä byggas för 480 miljoner kronor. Men när industrin inte var beredd att skjuta till sin del, 120 miljoner kronor, drog statliga Energimyndigheten tillbaks sina utlovade 360 miljoner kronor. Det som finns i dag ska rivas eller läggas i malpåse, enligt vd:n på ägarbolaget VVBGC, Erik Rensfelt.
RIVNING?Här i Värnamo skulle tesanläggningen för förgasning av trä byggas för 480 miljoner kronor. Men när industrin inte var beredd att skjuta till sin del, 120 miljoner kronor, drog statliga Energimyndigheten tillbaks sina utlovade 360 miljoner kronor. Det som finns i dag ska rivas eller läggas i malpåse, enligt vd:n på ägarbolaget VVBGC, Erik Rensfelt.Foto: Filip Sjöfors

– Det känns lite motigt, säger projektledaren Steve Karlsson på Växjö kommun.

2007 tog politikerna i kommunfullmäktige ett beslut:

Annons

"Växjö kommun ska arbeta för en etablering av en storskalig biodrivmedelfabrik."

Med tillgång till en unik testanläggning i Värnamo, universitet, forskare och EU-pengar skulle Växjö bli bland de första i världen med den här tillverkningen.

Det var strategiskt rätt för att få ner användningen av fossila bränslen och dessutom bedömdes tillväxtpotentialen som stor.

Tekniskt handlar det om att förgasa trä och omvandla det till miljövänliga drivmedel. Trä finns det ju gott om i Småland.

Men fabriksbygget visade sig vara lättare sagt än gjort.

Fyra år efter politikernas beslut läggs planerna till handlingarna.

Flera faktorer har spelat in. Här är några av de viktigaste:

Tekniken som skulle användas i fabriken är inte fullt utvecklad ännu.

Testanläggningen för den aktuella tekniken som skulle användas i Värnamo blev aldrig bygg och ska nu rivas eller läggas i malpåse.

Intresserade investerare, som var en förutsättning för etableringen, har inte setts av.

Annons

EU nobbade kommunens ansökan om pengar för projektet.

Och med de förutsättningarna var det lika bra att det blev som det blev, anser Steve Karlsson.

– Jag tycker väl att det egentligen är ganska förnuftigt. Antingen får man ta på sig rollen som drivande med de risker som finns med det och då måste man vara beredd att investera. Och det har inte funnits, säger han.

Enligt Steve Karlsson har arbetet med fabriksplanerna kostat kommunen runt 620 000 kronor, bland annat för resor och inköp av konsulttjänster. Tjänstemännens arbetsinsats är inte medräknad i det.

Resultatet blev relativt magert, ingen fabrik är på gång och några andra konkreta alternativ finns inte i dagsläget.

Men det är ändå väl använda pengar, anser projektledaren.

– Ja, det tycker jag. Vi har gått igenom frågorna så grundligt som vi kan göra. Och man får tänka på att projekt i den här storleken handlar om investeringar på 1-2 miljarder kronor.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons