Växjö: Mässlingsfall upptäcktes på akuten – vården varnar

Växjö Artikeln publicerades

Ett mässlingsfall upptäcktes på akuten på Växjö lasarett under förra veckan. Nu manar vården till uppmärksamhet i primärvården på fall av hög feber och utslag.

En patient sökte sig till akuten i Växjö med hög feber och utslag i måndags förra veckan och man kunde där konstatera att personen drabbats av mässlingen.

– Det här var en person som befann sig tillfälligt i Sverige och råkade insjukna här i Växjö men vi har genomfört en smittspårning, bland anhöriga, bland personer patienten varit i kontakt med och hos vår vårdpersonal. Någon mer smittad har vi inte hittat, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare för Region Kronoberg.

Dessa har erbjudits extra skydd i de fall de inte redan var vaccinerade mot mässlingen

Personen har ingen koppling till det omtalade utbrottet i Göteborg och isolerades i den tillfälliga bostaden i Växjö och behövde alltså inte vårdas inneliggande på sjukhuset.

Samtidigt har smittskyddsenheten nu gått ut med en allmän information till samtliga av länets vårdcentraler, till akuten och till personalen hos 1177 att man ska vara extra uppmärksam på fall av hög feber och eventuella utslag de närmaste veckorna.

Men ni går inte ut och informerar mer allmänt när vi har mässlingsfall i Kronoberg?

– Vi har följt de rutiner som finns vid den här typen av fall och det är så vi har bedömt läget. Vi hade exempelvis två mässlingsfall förra sommaren och när det handlar om fall där man uppenbarligen smittats utomlands gör vi så här. Nu har vi ingen spridning i Kronoberg vad vi vet om och då är det framförallt vården som ska vara på tårna.

Dessförinnan upptäcktes det senaste mässlingsfallet i Kronoberg under 2014.

Nu är det tre fall på mindre än ett år, kommer vi att se en ökning av de här enstaka mässlingsfallen och har risken för ett utbrott ökat?

– Det kan vi aldrig säga med säkerhet, men vad vi vet är att 96 procent av alla 18-månaders bebisar i Kronoberg får ett fullgott skydd i form av vaccin. Sen kan vi ändå inte utesluta en viss spridning, säger Christian Blomkvist.