Växjö Pride invigt

Växjö Artikeln publicerades

Klockan 13 steg Andreas Dahl, programansvarig i Växjö Prides projektgrupp, upp på scenen i Speakers corner. Framför honom cirka 200 personer.
– Nu är det invigning av Växjö Pride, en vecka av kärlek, fest och allvar. Vi ska fylla Växjö med regnbågens alla färger.

I sitt invigningstal beskrev landshövding Kristina Alsér denna måndag som en historisk dag.
– Idag vajar regnbågsflaggan på residenset. För första gången. Vi tycker nog att vi är ganska toleranta men fördomarna finns, om tjocka, smala och HBTQ:isar och mot de som inte ser ut precis som jag.
Hon uppmanade alla att hjälpas åt att komma ihåg och kämpa för mångfalden.
Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, steg upp på podiet. Hon mindes en prideparad i Riga 2006 som hölls bakom kravallstaket och bevakades av massor av poliser och där det var det fler motdemonstranter än deltagare i paraden. Hon mindes också arrangemanget i Kiev i Ukraina 2012 som aldrig blev av eftersom allt från inhyrda fotbollshuliganer till nynazister utgjorde hot mot Pride-deltagarna.
Men hon mindes också glädjefyllda och inspirerande pride-arrangemang och dit hon hoppades att Växjö snart skulle kunna räkna in sig.
– Vi är alla en del av en internationell, global rörelse. Detta är en fest för alla som kan fira Pride och alla som inte kan fira Pride.
Elina Lööw är projektledare för Växjö Pride. Hon var glad att allt nu var igång.
– Det är fantastiskt. Nu kan jag slappna av ett litet tag, nu har startskottet gått. Det känns verkligt men ändå på något sätt overkligt.
Växjö Pride är en kulturfestival under Prideflaggan som hålls mellan 5 och 11 maj.
På programmet står bland annat föreläsningar, utställningar, samtalsforum och filmvisningar.
Deltagare i Växjö Pride ska få förutsättningar för ökad kunskap, bearbetning, förståelse och respekt för människor inom HBTQ-rörelsen.
Den stora Prideparaden går genom Växjö den 10 maj.