Växjö tappar i miljörankning

Växjö Artikeln publicerades

Växjö utger sig för att vara Europas grönaste stad, men enligt en miljörankning av Sveriges kommuner kvalar Växjö inte ens in på topp tio. Dessutom tappar kommunen jämfört med förra året.

Tidningen Miljöaktuellt rankar varje år alla Sveriges kommuner och korar årets miljökommun. Det är sjätte året i rad tidningen gör rankningen och den bygger på egna enkäter, som kommunerna själva svarat på. Tidningen har även tagit hänsyn till en del andra källor som Gröna bilister, Sveriges kommuner och landsting och Vattenmyndigheten. Växjö, som använder slogan "Europas Grönaste Stad", kommer först på plats 13 i årets ranking och det är ett tapp med en placering jämfört med förra året.
– Det är självklart glädjande att Växjö ligger stabilt i toppen när det gäller miljöarbetet i Sverige. Det finns en rad olika undersökningar och Växjö är i topp i alla, det tyder ändå på en viss stabilitet, säger Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö.
Malmö kommun toppar årets rankning, vilket de gjorde även förra året, men då delade de förstaplatsen med Upplands Väsby. Näst bästa kommun i Kronobergs län är Alvesta, på plats 48.