Tvingas betala tv-avgift trots trasig tv

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Chen jie gx/ ASSOCIATED PRESS / TT

Växjöbon erkände för kontrollanten att han ägde en tv, men förklarade att den var både trasig och så tung att han inte hade orkat slänga den. Nu har förvaltningsrätten tagit sitt beslut – Växjöbon slipper inte undan tv-avgiften.

När en kontrollant från Radiotjänst förra sommaren gjorde en avgiftskontroll hemma hos en man i Växjö erkände mannen att han visserligen ägde en tv, men förklarade att den var trasig sedan länge och att han därför inte betalade någon tv-avgift. Dessutom vägde tv:n över 40 kilo och eftersom Växjöbon led av ryggproblem hade han inte orkat bära ut den ur bostaden.

Radiotjänst ansåg dock att det rörde sig om ett avgiftspliktigt innehav och krävde att Växjöbon skulle betala tv-avgift. Lagen säger nämligen att det är upp till tv-mottagarens ägare att bevisa att apparaten är "varaktigt obrukbar". "Om det är fel på en tv men felet kan repareras för en rimlig kostnad, kan tv:n inte anses vara varaktigt obrukbar", heter det vidare.

Växjöbon överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Luleå. Men rätten går nu på Radiotjänsts linje – beslutet om tv-avgift står fast.