Solig ölfestival drog storpublik

Växjö ,
Det vackra vädret inbjöd till att prova öl utomhus vid Kök 11. Stundtals var det trångt.
Foto:
Foto:
Niklas Davidsson och Robert Helberg höll i ölfestivalen och de vill gärna se en fortsättning.
Foto:

Lördagens ölfestival i Växjö drog storpublik. Framför allt var det hantverksölet som lockade. Samtliga fyra bryggerier från Växjötrakten fanns på plats med sina produkter.

Artikeln publicerades 11 april 2015.

Det är andra året som ölkännaren och ölbloggaren Robert Helberg arrangerar ölfestival ihop med Kök 11 i Växjö. Efter lördagens fullsatta hus lovar han en fortsättning nästa år.

– Hantverksöl är i dag inte längre en trend, utan etablerat och har kommit för att stanna, sade han.

Det märktes också på publiken att man var vilig att ge sig i kast med många olika typer av öl. För här fanns både traditionell underjäst lageröl, india pale ale, veteöl, stout, porter och så kallad suröl. Rökiga öl, öl smaksatta av kaffe och whisky, hallon och blåbär fanns också.

– Jag kan nämna en världspremiär från Dugges bryggeri, en imperial stout med kaffebönor, berättade Robert Helberg.

Han är själv delaktig i Trädskogens bryggeri i Åryd och en av de mer exklusiva sorterna från detta bryggeri var en brown ale lagrad på whiskyfat från Box destilleri.

– Det kostar en slant att tillverka. Bland annat fick vi köpa loss ett 30-liters whiskyfat.

Robert Helberg passade också på att lansera en något udda produkt på festivalen, en skäggolja gjord på humleextrakt. Det är ju bekant att öl och skägg hör ihop bland hipsters.

Niklas Davidsson, vid Kök 11, har länge haft ett stort intresse för drycker i kombination med mat.

– Det här är ett bra ställe att hålla festival på. Det blir en mysig, gemytlig stämning i restaurangmiljö, sade han.

Sammanlagt var det 800 personer som hade löst biljett. Sedan flera veckor tillbaka har festivalen varit utsåld. Dagen var indelad i två pass, ett på eftermiddagen och ett på kvällen. Det fanns också möjlighet att lösa VIP-pass, så att man kunde tillbringa hela dagen på ölfestivalen och äta trerättersmiddag.

Anders Dahl, från Växjö, skaffade biljett tidigt.

– Det här något man inte vill missa, sade han.

Han är själv hembryggare och valde en så kallad suröl från Dugges bryggeri som dagens favorit.

I samma sällskap fanns Lars-Erik Sturesson, från Urshult, som också är mycket ölintresserad. Han hade särskilt fastnat för en rökig öl, en Ragnarök.

En av utställarna från Jönköpings bryggeri var Per Jonsson.

– Det här är en härlig mässa, lite mindre än andra, tyckte han.

Jönköpings bryggeri har funnits sedan 2012. På senare tid har man börjat använda lokala råvaror, som korn från Tenhult och vete till veteölet från Visingsö.

I Sverige finns nu närmare 200 småbryggerier. Utvecklingen har gått fort, menade Per Jonsson:

– En del kommer att slås ut. Det finns ju alltid en del lycksökare i branschen.