Växjöflicka dödades på boende – advokat kritisk mot personalen

Trollhättan/Växjö Artikeln publicerades
Genrebild från TT.
Foto: Johan Nilsson/TT
Genrebild från TT.

En 14-årig flicka är misstänkt för mord sedan en 17-årig flicka från Växjö i onsdags blev knivdödad på ett HVB-hem i Trollhättan.

Nu riktar 14-åringens advokat kritik mot personalen vid boendet.

I onsdags avled en 17-årig flicka efter ett knivbråk på ett HVB-hem i Trollhättan. Smålandsposten har tidigare rapporterat att 17-åringen var hemmahörande i Växjö och hon hade placerats på hemmet av Växjö kommun.

En 14-årig flicka är misstänkt för mord efter knivbråket.

Nu riktar 14-åringens försvarsadvokat Tommy Nilsson kritik mot personalen på boendet. Han anser att personalen borde ha rett ut incidenterna som föregick onsdagens bråk.

– Man kunde ha agerat på ett starkare och bättre sätt, och gripit in i det som egentligen var motivet till att det som hände hände, säger han till Ekot.

Exakt hur det gått till och vad som föregick bråket håller nu på att utredas. Det är inte en traditionell förundersökning av polisen, eftersom flickan bara är 14 år och ännu inte straffmyndig.

– Vi utreder för socialtjänstens skull, och även för allmänintressets. Alla vill ju reda ut hur en så hemsk gärning kan ha inträffat. Men det viktiga är att socialtjänsten får ett underlag, de har ansvaret för flickan och behöver veta vilket behov av vård, kontroll och behandling hon har, har åklagaren Robert Beckard tidigare sagt till TT.

Fallet är unikt, enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning. Han har granskat alla mord i Sverige sedan 1990 och kan inte hitta ett enda liknande fall.

– Jag kan inte påminna mig om att en icke straffmyndig flicka dödat tidigare. Det finns en handfull fall med pojkar som gjort det, men inte flickor.

HVB-hemmet har gjort en lex Sarah-anmälan till Arbetsmiljöverket. Alla ungdomar på boendet har flyttats ut efter händelsen och kommer att få nya boenden.

TT/SMP