Växjöföretag får ta över jättebygge i Värnamo

Värnamo/Växjö Artikeln publicerades
GBJ Bygg tar över ett stort projekt i Värnamo. Bilden är från ett av företagens byggen i Växjö. Arkivfoto
Foto: Lena Gunnarsson
GBJ Bygg tar över ett stort projekt i Värnamo. Bilden är från ett av företagens byggen i Växjö. Arkivfoto

Den gamla gummifabriken i Värnamo byggs om till en modern mötesplats för ortsborna. Men bygget har dragits med stora problem och nu får Växjöföretaget GBJ Bygg ta över ansvaret.

Den gamla gummifabriken i centrala Värnamo håller på att omvandlas till en ny mötesplats för ortsborna och ska innehålla bland annat fler biografer, restauranger, ett nytt stadsbibliotek samt ett auditorium.

Men det omfattande nybygget har dragits med stora problem och blivit kraftigt försenat och invigningen har fått skjutas upp.

Nu har Värnamo kommun beslutat att häva kontraktet med den nuvarande generalentreprenören för bygget.

– Detta är inte acceptabelt. Vi har haft ett stort tålamod med vår generalentreprenör men nu kan vi inte vänta längre. Vi har krävt att de ska planera, jobba på och sköta sitt uppdrag i enlighet med avtalet. Det har de inte gjort, säger Michael Andersson, som är ordförande i Värnamo kommunala industrifastigheters (VKIAB) styrelse i ett pressmeddelande.

Kommunbolaget meddelar nu att man i stället tecknar avtal med GBJ Bygg, som har sitt huvudkontor i Växjö.

GBJ Bygg ska omedelbart ta över generalentreprenaden och samordningsansvaret för jättebygget i Värnamo.

– Vi är nöjda över att vi får in en ny generalentreprenör och nytändning i projektet. Vi ser fram emot en ny avtalspart som vi kan driva projektet framåt tillsammans med, säger VKIAB:s vd Tobias Hörnquist i en kommentar.

Växjöföretaget GBJ Bygg har ett lokalkontor i Värnamo och ”har arbetsledning och personal som har erfarenhet av Gummifabriken och därför blir startsträckan kort”, skriver VKIAB i pressmeddelandet.