Växjökvinna fick utredning om sexualbrott via post

Växjö Artikeln publicerades

Växjökvinnan hade begärt ut handlingar av åklagaren i ett ärende där hon var målsägare. Men hem i brevlådan kom istället en utredningen om ett sexualbrott mot barn.

Nu ska åklagarmyndigheten i Växjö utredas för ett misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Det är Kvällsposten som i en stort uppslagen artikel skriver om hur kvinnan i slutet av april tog in posten från åklagarmyndigheten i Växjö – och fick en chock.

I kuvertet hade man skickat med förundersökningsmaterialet i ett helt annat ärende, en utredning om ett sexualbrott mot ett barn under 15 år med namn, händelser och utskrivna förhör med både den misstänkte gärningsmannen och offrens anhöriga.

– Jag blev väldigt chockad och tyckte väldigt synd om familjen som blivit exponerad för en helt främmande person, säger Växjökvinnan till Kvällsposten.

Åklagarmyndigheten
Foto: Maja Suslin/TT
Åklagarmyndigheten

I fel händer menar kvinnan att de känsliga uppgifterna skulle kunna ha fått stor spridning och att området åklagarmyndigheterna i Växjö täcker inte är större än att hon till och med skulle ha kunnat känna de inblandade.

Enligt tidningen är det fortfarande inte klarlagt om barnsexutredningen gäller ett ärende som gått till åtal eller om det är pågående och därmed omfattas av förundersökningssekretess.

Men när det gäller sexualbrott som riktas mot unga människor så ligger sekretessen kvar även för åtal, huvudförhandling och dom.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om brott mot tystnadsplikten hos åklagarmyndigheten sedan Växjökvinnan polisanmält händelsen. Något som bekräftas av enheten för särskilda utredningar hos polisen för Kvällsposten.

Områdeschefen för åklagarområde Syd, Lisbeth Johansson, vill inte uttala sig i det aktuella ärendet och säger sig inte känna till det.

– Jag vill vara försiktig med att säga något om brott tills utredningen visar vad som har hänt, säger hon till Kvällsposten.