Växjömamma körde rattfull - med sonen i bilen

Växjö Artikeln publicerades

I slutet av november stoppade polisen en misstänkt rattfull bilförare vid hennes hem i Växjö.

Kvinnan, som är i 35-årsåldern, har nu dömts för grovt rattfylleri av Växjö tingsrätt.

En kvinna i Växjö körde rattfull med sin son i bilen. Hon döms nu av Växjö tingsrätt.
Foto: Gorm,Kallestad
En kvinna i Växjö körde rattfull med sin son i bilen. Hon döms nu av Växjö tingsrätt.

Den aktuella kvällen hade kvinnan varit hos sin före detta man på en mindre ort i Växjö kommun. Kvinnan har i rättegången uppgett att hon känt sig hotad av honom och därför tog hon med sig sonen och körde hem, trots att hon hade druckit alkohol. Hon berättade att det hade uppstått bråk under kvällen och att mannen hotat med att döda henne och att han hade tagit fram ett svärd.

När polisen stoppade henne vid hennes hem hade hon 0,68 milligram alkohol per liter i utandningsluften.

Kvinnan åtalades vid Växjö tingsrätt misstänkt för grov rattfylla. Rättens ledamöter skriver i domen att hotbilden måste tas i beaktande men de gör även bedömningen att kvinnan borde ha stannat efter en bit och ringt polisen. Men så skedde inte.

Den 35-åriga kvinnan döms av Växjö tingsrätt för grovt rattfylleri. Eftersom hon tidigare är ostraffad och lever under ordnade former blir påföljden villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar.

Rätten gör bedömningen att brottet är grovt, med tanken på mängden alkohol i utandningsluften och att hon kört en så pass lång sträcka. Hade hon inte utsatts för hot om livet hade rätten i stället förmodligen dömt henne till fängelse.