Växjös minister upprörs över nazister i Almedalen

Visby Artikeln publicerades

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) från Växjö är upprörd över att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen är på plats i Visby under Almedalsveckan.

– Jag tycker att det är för jävligt, säger han till Smålandsposten.

Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister från Växjö.
Foto: Per Jodenius
Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister från Växjö.

Tomas Eneroth (S) har suttit i riksdagen sedan 1994 och om ett par veckor har han innehaft uppdraget som infrastrukturminister i ett år.

Samtidigt som Smålandsposten träffade honom i Almedalsparken uppstod ett visst tumult, i samband med en manifestation av Nordiska motståndsrörelsen, ett femtiotal meter därifrån .

Vad tycker du om att den organisationen är här i Visby under Almedalsveckan?

– Jag tycker att det är för jävligt. Jag mår illa över hur nazismen och rasismen smyger in i vårt samhälle. Och jag är förvånad över den flathet som en del politiska partier uppvisar när det gäller att inte våga ta avstånd för att ge de här krafterna ett inflytande, säger han och fortsätter.

– Jag har tillräckligt många vänner, som av olika religiösa tillhörigheter eller av sexuell läggning, just nu går runt och är rädda. I ett sådant läge måste vi inse vilka värden som står på spel. För mig är det otänkbart att samarbeta eller samverka med Sverigedemokraterna.

På söndagen presenterade moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett förslag om att stoppa eller förhindra organisationer som främjar våldsbejakande extremism i Sverige.

Hur ser du på det förslaget?

– Det är klart att vi är beredda att ta alla verktyg som finns för att hitta sätt att begränsa det som uppfattas som hat, hot och våld. Som vi faktiskt har uppfattat här och nu i Almedalen. Men det är också viktigt att ställa sig frågan varför detta uppstår, i ett läge där vi har den högsta sysselsättningen någonsin, där vi har en framgångsrik industripolitik och där det byggs bostäder. Det borde vara en tid av framtidshopp och tro.

– Här har media, opinionsbildare och partier ett ansvar om hur man beskriver läget i Sverige.