Vill ha öppet längre på krogen

Växjö Artikeln publicerades

Långt öppethållande på krogen tycks vara en viktig fråga för moderaterna, inte minst för Oliver Rosengren. Nu föreslår han och partikamraten Anna Tenje att nöjesställena ska få ha öppet till klockan två på natten fler dagar under året.

I motionen till kommunfullmäktige resonerar de båda moderaterna kring att ta till vara de krafter som får unga männi­skor att stanna i Växjö. Om resan mot den ”lilla storstaden”.
Förutom exempelvis bostad, jobb och utbildning är också natt- och nöjeslivet viktigt.
”Här har vi ännu inte tagit steget från småstad”, skriver de i motionen.
De vill att kommunen i samråd med näringsidkarna ger krogarna möjlighet att ha öppet till 02.00 alla kvällar före röd dag. Så även alla dagar i den så kallade studentveckan i juni.
Smålandsposten har sökt närpolischef Jonas Eek men inte nått honom. Men den tidigare närpolischefen Ola Severinsson säger:
– Polisens grundinställning vad gäller öppettider är 02.00 fredagar och lördagar och 01.00 övriga dagar.
– Men samtidigt kan vi tänka oss att det hålls öppet längre vid enstaka tillfällen. Och de aktuella dagarna får kanske ses som sådana. Men om det blir en förlängning är ju inte bestämt ännu.
Detta är inte första gången Oliver Rosengren föreslår ökat öppethållande på krogarna. 2011 tyckte han att de kunde hålla öppet till tre på morgonen. Och kritiken från polisen lät inte vänta på sig. Även 2003 var frågan uppe i kommunfullmäktige. Oliver Rosengrens partikamrat Ulf Hedin gick då ännu längre. Hedin kunde tänka sig att uteställena fick servera alkohol dygnet runt. Givetvis var polisen också då kritisk och förslaget blev nedröstat.