Visade kär present från pappa – fick dryga böter

Växjö Artikeln publicerades

76-åringen gick in på polisstationen med en kniv i fickan. Nu har mannen dömts till böter. Men kniven fick han behålla.

Mannen promenerade en dag in på polisstationen i Växjö eftersom han hade ett ärende dit. Under samtalet med polisen fick han plötsligt för sig att fråga om det var tillåtet att att bära kniv i fickan. Han hade hört att knivlagen ändrats. Han tog upp fällkniven och visade för polisen.

Han blev senare åtalad för brott mot knivlagen.

Vid rättegången nyligen berättade mannen att han på morgonen den aktuella dagen ”satte ringen på fingret, lade telefonen i fickan och kniven i bakfickan”. Eftersom han hade varit byggnadssnickare och finsnickare hela livet hade han alltid knivar och andra verktyg med sig.

Kniven hade mannen för övrigt fått i present av sin far för närmare 70 år sedan. Hans pappa hade som gammal ristat in sitt namn på skaftet och kniven var därför en väldigt kär tillhörighet, sa 76-åringen vid rättegången.

Växjö tingsrätt slog bland annat fast att knivinnehavet inte varit oavsiktligt eftersom mannen uppgett att han alltid bar kniv. Han dömdes därför för brott mot knivlagen. Påföljden för den tidigare ostraffade mannen blev 9 500 kronor i böter.

Vanligast i sådana här fall att kniven förverkas, alltså beslagtas av staten. Så inte i detta fall.

Tingsrätten bedömde att 76-åringens ”personliga förhållanden och framför allt det sentimentala värde kniven måste ha för honom att det skulle vara uppenbart oskäligt att förverka den”.