Waldorfskolan läggs ner

Växjö Artikeln publicerades

Skolledningen hade förhoppningar.
Men det höll inte. Eleverna är för få.
Därför läggs Waldorfskolan nu ner.

– Det här är jättetråkigt. Framför allt för eleverna, säger Rebecca Lundqvist Stenlo som arbetar som högstadielärare på friskolan.
Skolan räddades förra året. Med knapp marginal. Den här gången gick det inte. Beskedet om att hela F-9-skolan ska stängas kom förra veckan. Sammanlagt berörs ett 50-tal elever. De flesta har redan hunnit byta skola eller testar en ny skola. Lokalerna på Västerled, Storgatan 52, ekar tomma och personalen gör nu sitt bästa för att hantera situationen. Flera säger att de är chockade.
– Jag har inte kunnat sova, berättar Rebecca Lundqvist Stenlo som är en av omkring 15 anställda på skolan.
Det är stiftelsen Linnéaskolan som är huvudman för Waldorfskolan i Växjö. Sent i fredags kväll gick det ut ett mejl till föräldrarna från styrelserådet att hela skolan skulle stänga.
Då hade två möten med föräldrarna hållits, ett förra söndagen och ett på tisdagskvällen förra veckan.
– Det var ett stressande krismöte i söndags, berättar en förälder som nu flyttat sitt barn till en ny skola.
I går eftermiddag samlades stiftelsen för Linnéaskolan för att ta de formella besluten. Revisorerna gör en kontrollbalansräkning. Sedan väntar likvidation och en konkursprocess.
Mikael Karlsson har varit ordförande i stiftelsen.
– Det är ett för dåligt elevunderlag helt enkelt. Det är det som har hänt. Det finns inga sensationer i det.
Vid terminsstarten hamnade elevantalet strax under 50. Och då går ekonomin inte ihop. Skolan skulle i vart fall ha behövt ett 60-tal elever.
– Vi hade indikation på fler elever innan sommaren. Men så var det ganska många som hoppade av och då insåg vi att vi inte skulle kunna ha den kvalitet på undervisningen som man ska ha.
Vad tycker du själv om att beskedet kommer först nu när terminen dragit i gång?
– Om du lyssnar på vad jag säger till dig, så säger jag att det är flera som hoppat av efter sommaren.
Och det var något som ni egentligen inte kunde bedöma då?
– Nej, jag är inte synsk.
Men den här bilden av elevunderlaget är inte entydig. Personal på skolan säger sig ha sett vartåt det lutade redan i maj och anser att skolledningen spelat ett högt spel som nu framför allt drabbar eleverna som snabbt tvingas byta skola.
Även Göran Lundell, som var med och grundade Waldorfskolan i Växjö för 20 år sedan och som suttit kvar som ledamot och ekonomiansvarig i stiftelsen, säger:
– Det är ett internt fel som gjorts av olika skäl. Jag har mina idéer men det går jag inte ut med. Det är ingen idé att kritisera just nu. Men det är helt rätt, det här beskedet borde ha kommit i maj. Helt klart. Personligen beklagar jag det lidande som eleverna får utstå. Det är väldigt illa. Det är det sämsta i det hela.
Förskolan, Lilla Linnéa, kommer att vara kvar.