Ytterligare ett Kronobergscafé med i White guide

Kronoberg Artikeln publicerades
Fem caféer från länet finns med i årets caféguide från White guide.
Foto:Janerik Henriksson/TT
Fem caféer från länet finns med i årets caféguide från White guide.

Fem caféer från länet finns med när White guide sammanställt sin nya caféguide för 2017-2018. Ett café är nytt i listan och det är Gräddhyllan Lantcafé i Markaryd.

Totalt finns 351 caféer i landet med och fem av dem ligger alltså i Kronobergs län. Det efter att White guides anonyma testare har besökt över 400 caféer i Sverige.

Förutom Gräddhyllan finns caféerna Broqvist konditori och PM Bröd & Sovel i Växjö med, samt Café st. Clair i Alvesta, Arabusta Café Sergel i Lindshammar och Systrarna Skogsströms Lantcafé i Öhr.

Detta år finns 42 nya caféer med i guiden jämfört med förra årets guide.

– I år ser vi bland annat att konditorerna vågar ta ut svängarna med ett utbud som varierar efter säsong och där både ursvenska och mer exotiska nya smaker används. Te är också äntligen på väg att få upprättelse som dryck och banar väg för nya, nördiga tebarer med minst lika avancerade tekniker som baristornas. Superfoods präglar annars många dryckesmenyer med juicer och smoothies på ingredienser som fytoplankton och pulver på asiatiska ’mirakelsvampar’, säger caféredaktör Lena Ilkjær i ett pressmeddelande.

Den åttonde maj kommer White guide hålla en tillställning där bland annat Årets bästa café ska tillkännages.