Zara Larsson årets kvinna - och klar för Mello

Musik Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson

Med massiva hitlåtar och 2,5 miljoner följare på Instagram är Zara Larsson en av Sveriges största artister. Nu är hon dessutom utsedd till årets kvinna av Expressen.

– Det är inte en tävling, men en väldigt fin utmärkelse, säger hon till tidningen.

Zara Larsson, 19, är inte bara popstjärna. Hon är även känd för sin frispråkighet och sitt engagemang för kvinnors rättigheter och många räknar henne som en feministisk förebild. I en längre intervju med Expressen berättar hon bland annat om hur de olika rollerna går ihop.

– För mig är mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter viktigare än att jag ska sälja tusen fler album, säger hon

– Om man pratar om politik så kommer det alltid finnas människor som inte håller med dig och som tycker att du är helt knasig, men jag bryr mig inte så jättemycket. Om du väljer att inte köpa min skiva för att jag är feminist – ja men gör inte det då, tänker jag.

Larsson har aldrig känt sig rädd för att uttrycka sig och hon påpekar att hon aldrig behövt utstå något hat för sina åsikter i verkliga livet.

– Det visar ganska mycket på hur klimatet är på nätet, folk är så jävla elaka och skriver så sjuka grejer. Men det är ingen som har gått fram och sagt ”Du är en jävla hora!” till mig, face to face, säger hon.

Nu ska hon dessutom sprida glans över Melodifestivalens final på lördag när hon framför mellanakten.

– Vi är otroligt glada över att välkomna Zara Larsson till vår scen under finalen för att ge den en extra stjärnglans med ett stort glammigt nummer av internationell klass, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, till SVT.

Zara Larsson, nu senast hyllad som årets artist på både P3 Guld och Grammisgalan, hade förra året stora internationella framgångar. Hon nådde höga placeringar på Billboardlistan, var förband till världsstjärnan Beyoncé på dennes "Formation"-turné, och sjöng på invigningen av fotbolls- VM i Paris.

Anette Helenius säger att det är viktigt att ha med artister som Zara Larsson, "för att visa att Melodifestivalen har positionerat sig som en musikalisk plattform för världen".

TT