29-åring band sina hundar vid element

En 29-åring bosatt i Älmhults kommun döms för djurplågeri efter att ha bundit sina hundar och lämnat dem ensamma. En annan man skulle ha tagit hand om dem, påstår 29-åringen, men det är oklart om hundpassaren över huvud taget existerar.
Älmhult • Publicerad 13 september 2012

29-åringen hade lovat att passa parets två hundar när hans sambo åkte in till sjukhus för ett kejsarsnitt. Men först på natten två dagar senare åkte han till lägenheten i Älmhults kommun. Då rastade och matade han hundarna, enligt honom själv. Eftersom han saknade körkort kunde han inte vara i lägenheten varje dag.

-Jag vet inte riktigt varför han inte var hemma. Han skyller på att han skulle hälsa på mor och barn på BB, och hade svårt att ta sig mellan sjukhuset och bostaden, säger åklagare Christel Anderberg.

Mannen hävdar att han bett en asylsökande man att hjälpa honom med hundpassningen, men att den asylsökande sedan inte gått att få tag på.

Ytterligare några dagar senare slog oroliga grannar larm. Polisen hittade hundarna fastbundna i ett element. De kunde bara röra sig någon meter. I rummet fanns urin och avföring.

Telefonumret till den asylsökande som 29-åringen uppgett i förhör visade sig inte leda någonstans. Men även ifall mannen existerar har 29-åringen i så fall anlitat en person utan ordnat boende, dessutom på en annan ort. Det är 29-åringens ansvar att se till att hundpassaren har möjlighet att se efter hundarna. Eftersom 29-åringen inte gjort det har han varit grovt oaktsam, anser rätten.

Han döms till villkorlig dom och 60 dagsböter. Han fälls också för narkotikabrott och olovlig körning.

Hans sambo , skriven i Alvesta kommun, frias från djurplågeri eftersom hon trott att 29-åringen tog ansvar för hundarna. Däremot döms hon till skyddstillsyn för en rad andra brott, bland annat misshandel, rattfylleri, och narkotikabrott.

Peter Ottosson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.