40-zon i hela Älmhult

Nu sänks hastigheten på vägarna i Älmhult igen. Hela tätorten ska få 40-gräns under hösten. Att det inte har skett tidigare beror bland annat på penga- och tidsbrist.
Älmhult • Publicerad 10 augusti 2012
Fler får lätta på gasen när 40-zonen växer.
Fler får lätta på gasen när 40-zonen växer.Foto: Peter Ottosson

2010 beslutades att hastigheten ska ner, och så skedde också i halva Älmhult. Till hösten kommer resten av sänkningen att genomföras. Exakt datum är inte satt, men kommunens tekniske chef Bengt Pettersson hoppas att de nya skyltarna ska vara uppe till årsskiftet.

– Vi började med halva tätorten av två skäl. Dels är det massor av jobb, det är först nu vi har tid och pengar att genomföra beslutet. Och dels ville vi börja med halva tätorten för att se hur reaktionerna blev. Jag tycker det har gått bra hittills. Folk har sett skyltarna. Alla följer inte dem, men många gör det, säger han.

Pettersson menar vidare att Älmhult har en relativt låg olycksfrekvens. De nya hastighetsgränserna är ett sätt att se till att det fortsätter vara så.

I delar av Norregård har hastigheten varit 30 kilometer i timmen på prov, och det kommer den med alla sannolikhet fortsätta att vara, menar Bengt Pettersson.

Kör bilarna för fort i Älmhult?

– Man kan väl säga så här: Trafikanternas efterlevnad av trafikreglerna har blivit sämre det senaste året. Det gäller både att hålla hastigheten, att blinka, att följa högerregler och så vidare. Men det är en uppluckring som gäller hela samhället, inte bara Älmhult, säger Bengt Pettersson.

Peter Ottosson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.